Mary’s Meals – világméretű segélyszervezet egyéni kezdeményezésből

Kitekintő – 2016. május 12., csütörtök | 18:21

A Mary’s Meals egy katolikus skót testvérpár egyéni kezdeményezéséből vált világméretű segélyszervezetté; céljuk, hogy legalább napi egy tál ételt biztosítsanak az iskolás gyerekeknek a világ szegénységgel küszködő térségeiben.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Mary’s Meals alapítója és vezetője, Magnus MacFarlane-Barrow Skóciában nőtt fel. Egy 1983-as medjugorjei zarándoklaton katolikus szülei hite újjászületett; ennek hatására panziójukat átalakították lelkigyakorlatos központtá.

A boszniai háborúról szóló képsorokat látva Magnus és testvére adományszervezésbe fogtak; hamarosan étel-, ruha-, gyógyszer- és pénzadományok tömege érkezett otthonukba. A fivérek kivettek egy hét szabadságot, vásároltak egy használt Land Rovert, és csatlakoztak egy segélykonvojhoz. Az adományokat Medjugorjéba szállították, majd hazatértek, azt gondolván: itt véget ért a küldetésük.

Ám az adományok továbbra is olyan mennyiségben érkeztek, hogy végül Magnus kivett egy év szabadságot, és eladta kis házát, hogy ki tudja vinni Boszniába az újabb segélyszállítmányt; majd, mivel az adományok áradata nem akart szűnni, kénytelenek voltak egy hivatalos segélyszervezetet létrehozni, így született meg a Scottish International Relief (SIR).

A SIR tevékenységi köre egyre bővült: otthonokat építettek árva gyerekeknek Romániában, mobil klinikákat működtettek Libériában, és számtalan egyéb projektben vettek részt.

2002-ben Malawiban Magnus megismert egy Emma nevű asszonyt, aki az AIDS-től végsőkig elgyengülve haldoklott otthonában, körülötte hat gyermeke. Emma azt mondta, csak azért imádkozik, hogy valaki gondoskodjon a gyerekeiről halála után. Magnus megkérdezte a legidősebb fiút, Edwardot, mit szeretne legjobban; a gyermek így felelt: „Hogy elég ennivalónk legyen, és egy nap majd iskolába járhassak.”


Edward szavainak hatására alapították meg a Mary’s Meals jótékonysági szervezetet, mely létrejötte évében, 2002-ben kétszáz gyermeknek biztosított napi egy tál ételt az iskolákban; 2010-re ez a szám 400 ezerre, 2016-ra egymillióra nőtt. 2012-re világossá vált, hogy a szervezet fő profilja a gyermekétkeztetés, ekkor változtatták meg a SIR nevét Mary’s Mealsre.

Az iskolai étkeztetési programban tizenkét ország vesz részt. Malawiban phala-nak nevezett, vitaminokkal dúsított kukoricakását osztanak szét a gyerekek között, akik nagyon hálásak, hisz korábban sokszor megtapasztalták, hogy éhséggel küszködve nem tudnak teljesíteni az iskolában, nem tudnak koncentrálni az órákon. A statisztikák szerint jelentősen – Malawiban 24 százalékkal – nőtt az iskolalátogatás aránya azokban az intézményekben, melyekben a Mary’s Meals magára vállalta az étkeztetés feladatát.

2013-ban Magnusszal tartott Libériába az ismert skót származású színész, Gerard Butler is, a 300, az Utóirat: Szeretlek és számos más mozifilm főszereplője, aki derűs hangulatú kampányfilmmel járult hozzá a katolikus segélyszervezet működéséhez.

Forrás és fotó: MarysMeals.org.uk

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria