Megérkezett Magyarországra Nick Vujicic

Hazai – 2016. szeptember 21., szerda | 19:00

Ismét hazánkba érkezett Nick Vujicic, aki szeptember 21-én és 22-én tart előadást Budapesten, a lágymányosi Tüskecsarnokban. A kéz és láb nélkül született világhírű prédikátor és motivációs tréner ezúttal a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására érkezett Magyarországra.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A látogatás fő missziója ezúttal az iskolai bántalmazások és zaklatások elleni küzdelem. Szeptember 21-én, az előadások előtt a Nem Adom Fel Café & Barban találkozhattak a sajtó munkatársai Nick Vujiciccsal.

A találkozón Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője elsőként Nick Vujicicot köszöntötte, illetve a meghívott vendégeket, így Novák Katalin és Soltész Miklós államtitkárokat, László Viktort, az „Ez az a nap!” Szervezőiroda vezetőjét, Bergner Andreát, a Szeretet a Válasz Közhasznú Egyesület elnökét és Flesch Tamást, a Continental Group ügyvezető igazgatóját.

A szóvivő kiemelte, nevükben is benne van céljuk: soha nem adják fel. Zenéjükkel, jelenlétükkel, sérültségeikkel, emberi értékeiken keresztül szeretnék átadni azt az üzenetet, hogy nem szabad feladni, nem szabad keresztünket úgy vinni, hogy leroskadva mellette maradunk.

Küzdelmek árán, de tovább kell azt vinnünk. Ebben segít Nick Vujicic előadása, ehhez ad erőt a fiataloknak a prédikátor saját példája is – zárta rövid köszöntőjét Papp Szabolcs.

Ezután a szerb származású, de Ausztráliában született, harminchárom éves Nick beszélt turnéjának céljáról, kezdeményezésének lényegéről. Mint mondta, a „Stand strong” („Maradj erős”) elnevezésű kampány célja, hogy a fiatal generációknak segítséget nyújtson az iskolai és internetes zaklatásokkal szemben. Ezt azért is tartja különösen fontosnak, mert maga is két fiúgyermek apja, aggódik értük és az ő generációjukért.

Tudniuk kell – fogalmazott Nick Vujicic –, hogy nem szabad feladni, nem szabad csüggedni.

Mindezt annak fényében szeretné továbbadni a világhírű prédikátor, hogy hiszi, Magyarországon, Európában, sőt az egész világon járványszerűen terjedő jelenség a bántalmazás, mások terrorizálása. Ezt jelzi a világban található számtalan probléma: az emberkereskedelemtől kezdve a szegénységen át az éhezésig, továbbá, hogy számtalan embernek azért kell meghalnia, mert nem kap megfelelő orvosi ellátást. Nick Vujicic hangsúlyozta, ennek ellenére látni kell, a világnak elegendő erőforrása volna ahhoz, hogy mindenkin segíteni tudjunk, mégse tesszük.

Turnémmal és az elkövetkezendő években tartandó előadásaimmal az embereknek szeretnék segítséget nyújtani, hogy megértsék, senki nem fontosabb a másiknál – emelte ki a kéz és láb nélkül született motivációs tréner.

Mindannyian egyenlően fontosak vagyunk. Mindenkinek szüksége van a másikra. A világ legnagyobb problémái mindig akkor kezdődnek, amikor valaki többre tartja magát a másiknál. Ezt nevezzük bántalmazásnak. Mindez az otthonainkban indul, az iskolában folytatódik, de a médiába, a hatalomba is beszivárog, végül az egész társadalomra hatással van – folytatta Nick Vujicic, majd leszögezte, ha a szegénységet a világon nem is tudjuk megszüntetni, azzal tisztában lehetünk, hogy szavainknak súlya van, beszédünk hatalom. Hamar lehet vele rombolni, de építeni is.

Szeretném, ha a magyarok is minél többen segítenék egymást szavakkal és tettekkel, építenének és nem rombolnának. Ezt szeretném előadásaimban a fiatalok figyelmébe ajánlani – mondta végül a világhírű prédikátor.

Novák Katalin család-és iskolaügyért felelős államtitkár örömének adott hangot, hogy az interneten keresztül közel ötszáz iskola diákjához jut el Nick Vujicic üzenete.

Mindannyian kihívásokkal küzdünk – folytatta az államtitkár. – Kérdés, miként tudunk ezekkel együtt élni. Nick Vujicic hiteles példája az egész társadalom számára minta lehet.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Nick Vujicic első magyarországi útjára emlékezett vissza. Mint mondta, Káposztásmegyeren maga is részt vett egy előadáson, ahol az emberek szeme egy idő után könnyes lett, de nem a kéz és láb nélkül született ember sajnálata, hanem annak üzenete miatt. Az államtitkár szerint sok fiatalnak megváltozott a gondolkodása attól a krisztusi üzenettől, melyet akkor hallott.

Szinte mindenhol azt hallani, hogy a szenvedéstől, a fájdalomtól, a bajtól menekülni érdemes, pedig mindenki tisztában van vele, hogy mindezt nem lehet kizárni életünkből. A kérdés csupán az, milyen választ adunk ezen érzéseinkre. Nick Vujicic előadásai ezekre a kérdésekre adnak választ. Az ember élete sérülten, betegen is lehet teljes – hangsúlyozta Soltész Miklós.

A „nemadomfel” lelkület nagykövete a sajtótájékoztató végén néhány újságírói kérdésre is felelt.

Arra, hogy hite mikor segítette őt át legutóbb valamilyen problémán, Nick Vujicic a következő történettel válaszolt: hatvanegy éves édesapjánál egy esztendővel ezelőtt az orvosok rákot diagnosztizáltak, és nyolc hetet adtak a betegség lefolyásának. Ő intézte édesapja ügyeit. Végrendelet készült, orvoshoz jártak, s Nick látta édesapját sírni, amint unokáinak mesét olvasott. Mindent próbáltak elrendezni, miközben imádkoztak, és az a reményük maradt csupán, melyet hitük adott: a halállal csak földi életünknek van vége. Nick édesapja azonban az orvosok jóslatai ellenére ma is él, segíti őket, sőt, tavasszal, amikor Nick lett nagyon súlyos beteg, közel került a halálhoz is, akkor édesapja tudott neki segítséget nyújtani. 

A prédikátor-tréner arról is beszélt, hogy az internet segítségével milliókhoz tud szólni szerte a világban, s örül, hogy olyan képességet kapott Istentől, mellyel az emberek életét jobbá, szebbé, elviselhetőbbé teheti. A sajtó munkatársaival való találkozás végén annak a reményének is hangot adott, hogy előadásai után sok fiataltól kap majd e-mailben visszajelzést arról, hogy a hallottak miként változtatták meg életüket, családi és iskolai kapcsolataikat.

Az Ustream Hungary Kft. lehetővé teszi az előadás élő, online közvetítését, így azon iskolák is csatlakozhatnak, melyeknek diákjai nem tudnak személyesen jelen lenni a Tüskecsarnokban.

Az előadásokon fellépnek a Nem Adom Fel Alapítvány kezdeményezésére alapított Never Give Up Gospel nevű kórus, mely a világon az első sérültekből álló énekkar, valamint a már sokak számára jól ismert, szintén sérült fiatalokból álló Nemadomfel Együttes, illetve a hazai keresztény könnyűzene egyik klasszikusának számító Pintér Béla, továbbá a GOLGOTA Gospel Kórus és a Pünkösdi Zenei Misszió Kórus.

Fotó: Lambert Attila

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria