Megjelent az Új Ember 2019. november 3-i száma

Kultúra – 2019. október 30., szerda | 18:57

Az Új Ember ez évi negyvennegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon kezdődik tudósításunk a fatimai nemzeti zarándoklatról, amelynek keretében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök október 28-án a Jelenések kápolnájánál szentmise keretében ünnepélyesen felajánlotta a Szűzanyának a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Szintén a címlapon kezdődik interjúnk Pedro Aguado piarista rendfőnökkel, aki október 11-étől 30-áig kánoni vizitációt tartott a piarista rend magyar és romániai tartományában, hogy megismerje a szerzetesközösségek, iskolák jelenlegi életét és szolgálatát. Magyarországi tartózkodása alatt ellátogatott a budapesti, gödi, kecskeméti, mosonmagyaróvári, nagykanizsai, sátoraljaújhelyi, szegedi és váci iskolákba, kollégiumokba; személyesen elbeszélgetett minden piarista szerzetessel; találkozik a piarista testvériség tagjaival, és felkeresi a határon túli Csíkszeredát és Nagykárolyt is. Budapesti programja keretében október 24–25-én részt vett a magyar tartományban kétévente megrendezett piarista pedagógiai napokon. Pedro Aguado lapunknak többek között elmondta: „Nagyon erős kihívások előtt állunk jelenleg. Ahhoz, hogy célokat tudjunk adni a fiataloknak, illetve maguk meglássák életük értelmét, segítenünk kell őket abban, hogy távlatokban tudjanak élni, lássák maguk előtt a horizontot. A globalizáció korában nagy feladatunk, hogy globalizáljuk az emberséget, a szolidaritást. Rá kell találnunk arra a nevelésre, amely segíti a fiatalokat, hogy megnyíljanak a hitre, a transzcendensre.”

Hírt adunk arról, hogy a budapesti Új köztemető 301-es parcellájánál október 25-én felavatták Boldog Sándor István emlékhelyét, és újratemették mártírtársait. A temetési szertartást Erdő Péter bíboros, prímás végezte. Ábrahám Béla, a Szent István Magyar Szalézi Tartomány tartományfőnöke beszédében kiemelte, hogy e naptól a 301-es parcella nemcsak a szaléziak, hanem az Egyház „otthona” is lesz, ahol emlékezhetünk a meghurcolt vértanúkra. Boldog Sándor István életéről szólva elmondta: a fiatal szalézi szerzetes mindig készen állt a szolgálatra, és legszívesebben a nevelésben vett részt. „Boldog Sándor István nekünk, felnőtteknek a nevelés felelősségét, a fiataloknak a növekedés boldogságát adja tovább” – mondta a kommunizmus áldozataként kivégzett vértanúról Ábrahám Béla.

A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás mintegy háromezer gyermek, fiatal, felnőtt, idős, világi és egyházi személy részvételével tartotta meg 28. országos konferenciáját október 26-án az újpesti Vasas Jégcentrumban. A találkozóról készült összefoglalóban többek között arról olvashatnak, hogy a nap fő előadója, Hodász András, a Budapesti Karizmatikus Személyi Plébánia plébániai kormányzója arról beszélt: „Istennel találkozni csak a pusztában lehet. Sokan elhiszik, hogy az igazi örömök helyett elegendőek a hétköznapi, »gagyi« örömök. Azok a testvérek azonban, akik átélték már, tudják, hogy semmihez sem fogható boldogság megtapasztalni Isten jelenlétét. A keresztény vallás arra int, légy jó, és kerüld a bűnt. Mi van azonban, ha arcul csap az élet, és nem tudok jó lenni? Ha hiába gyónom meg százszor is, újra és újra elbukok?” Az előadó válaszul hangsúlyozta: „Ne essünk ilyenkor pánikba. Nagyon fontos tudatosítanunk, hogy botladozó emberek vagyunk. A megoldás az, ha szembenézünk a gyengeségeinkkel, életünk nehézségeivel, és Isten kezébe helyezzük ezeket, aki irgalmas szeretetével átölel minket.”

*

A Mértékadó kulturális mellékletben Mészáros Ákos különleges utazásra hívja olvasóinkat: a Molnár-C. Pál Baráti Kört kísérhetik el Zebegénybe és Leányfalura. Találkozhatnak Beer Miklós nyugalmazott váci püspökkel, aki gyermekkori emlékeiről mesél, többek között a Szőnyi házaspárról, Leányfalun pedig mások mellett Aba-Novák Vilmos unokája, Kováts Kristóf mutatja be a galériáját.

Az Újraolvasó című rovatban Albert Camus A pestis című művét elemzi Bodnár Dániel.

A Nézőtér rovatban a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásáról olvashatunk. Török Tamás Dámák című művéről – amelyben kiváló színészek Édith Piaf, Marlene Dietrich és Karády Katalin alakját elevenítik fel – Lőrincz Sándor írt méltatást.

Baranyai Béla az Olvasólámpa rovatban az Értékőrzés az ’50-es években című kötetet mutatja be, amely a Rákosi- és a Kádár-korszakban „rejtőzködő egyház titkos életéről” szól. A Ciszterci Diák és Cserkész Alapítvány kiadásában megjelent kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon a hosszúra nyúlt indián nyár utolsó napjairól ír egy apajpusztai kirándulás után.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria