Megjelent az Új Ember 2020. október 4-i száma

Kultúra – 2020. szeptember 30., szerda | 19:38

Az Új Ember ez évi negyvenedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Címlapunkon tudósítunk arról, hogy az idén 250 éves országúti ferences plébánián jubileumi hálaadó szentmisét mutatott be szeptember 27-én Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke.

A ferences ünnepen Horváth Achilles OFM házfőnök és Lendvai Zalán OFM plébános koncelebrált, Dudás Zoltán és Gorove László állandó diakónusok teljesítettek szolgálatot. A családokat, érdeklődőket számos közösségi program várta. 

A béke és imádság szigete címmel riportot olvashatnak a Magyarszéken élő karmelita nővérek mindennapjairól és családokat, plébániaközösségeket hívogató vendégházaikról. 

A Pécshez közeli kis baranyai település, Magyarszék szomszédságában, festői környezetben található a Sarutlan Kármelita Nővérek Mindenszentekről nevezett kolostora.

Lapunkban részletesen ismertetjük a Hittani Kongregáció Samaritanus bonus (Irgalmas szamaritánus) kezdetű levelét, amelyet szeptember 22-én tettek közzé. A dokumentum arról szól, hogyan kell ápolni az embert az élet kritikus helyzeteiben és a betegség végső stádiumában. A Ferenc pápa által jóváhagyott közel harmincoldalas irat határozottan elítéli az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság minden formáját.

Gyulay Endre nyugalmazott püspök kilencvenéves. Papi élete ars poeticáját így fogalmazza meg: „Éljünk becsületesen Krisztusnak, legyünk a hívekkel mély szeretetkapcsolatban, ahogyan Krisztus volt. Tőlünk többet várnak. Tegyük, amire megbízásunk van.” Gyulay Endre püspökségének idején zajlott a Szeged-Csanádi Egyházmegye zsinata, melynek eredményeként szakpasztorációk kezdték meg működésüket. A tanácskozás során meghozott döntések nyomán létrejött az egyetemi lelkészség, az egyetemi katolikus kollégium és a lelkigyakorlatos centrum. Az egyházmegyében kiépült a karitász hálózata, otthont nyitottak az értelmi fogyatékosok és a krízisbe jutott emberek számára.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Botos Mátéval, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Politológia Tanszékének vezetőjével a L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelent A politika reprezentációja a kortárs könnyűzenében című kötetéről.

A könyv a Kádár János nevével fémjelzett korszak, az 1960-as, ’70-es, ’80-as évek máig népszerű könnyűzenéjének társadalmi vonatkozásairól szól. 

A Műterem rovatban a Meinrad Dufner, a münsterschwarzachi bencés kolostor szerzetese műveiből rendezett pannonhalmi kiállításról olvashatnak.

Szeptember 21-én a Pannonhalmi Főapátság főmonostori kiállítóterében nyílt meg a retrospektív tárlat Vendégségben testnél és léleknél címmel. A kiállítás a főapátság vendégség témakörében szervezett idei kulturális és spirituális programjaihoz kapcsolódik.

Cs. Varga István az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának nyugalmazott habilitált professzora, József Attila-díjas irodalomtörténész legújabb könyvét ajánlja Bodnár Dániel. A Nyújts feléje védő kart… című kötet többek közt széles körű áttekintést ad a Himnusz születésének irodalmi és zenei körülményeiről, és felvázolja a himnuszköltészet történetét is.

A mundér becsülete címmel pedig Paksa Balázs írta meg gondolatait a Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy című új Polanski-filmről.

Magyar Kurír

 

Kapcsolódó fotógaléria