Megjelent az Új Ember húsvéti ünnepi lapszáma

Kultúra – 2024. március 27., szerda | 17:45

Az Új Ember idei 13–14. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Húsvéti dupla számuk vezércikkében Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita a sötétség és a világosság kettősségén elmélkedik egyrészt Jézus életére tekintve, másrészt azt a kérdést feltéve, hogy „Kin és min múlik, hogy a föltámadás fénye világít-e a sötétségben, vagy csak birkóznak egymással, hol az egyik, hol a másik kerekedvén felül?” Az érsek-metropolita a válaszát a következő gondolattal vezeti fel:

„A kérdés nyitja a szabad akaratban van. Isten létbe hív, fénybe vonz, boldogságot kínál, de ezekkel az isteni kincsekkel nem ront rá az emberre. Senkire nem kényszeríti a hitet, senkit nem rángat bele a fénybe. Ellenállhatatlan ereje csak azoknak mutatkozik, akik maguk is lépni akarnak.”

Ünnepi lapunkban hosszabb beszélgetést olvashatnak a Nobel-díjas Karikó Katalinnal. Ferenc pápa idén februárban a világszerte ismertté vált magyar biokémikust kinevezte a Pápai Életvédő Akadémia rendes tagjává.

Karikó Katalin több évtizedes, kitartó kutatásaival megalapozta a messenger RNS alapú vakcinák kifejlesztését, ami lehetővé tette a pandémia megfékezését. Drew Weissman mikrobiológus kutatótársával együtt 2023-ban fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott.

Az Új Emberben az utóbbi évek ünnepi számaihoz hasonlóan számos, a hitet elmélyítő elmélkedést olvashatnak, többek közt Kocsis Imre biblikus professzortól, Válóczy József teológustól, Kozma Imre irgalmasrendi szerzetestől, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökétől, Janka Ferenc görögkatolikus parókustól, a szegedi Gál Ferenc Egyetem rektorhelyettesétől.

Huszonéves fiatalokkal beszélgettünk, akik az idei nagyböjtben arra vállalkoztak, hogy a FIAT, illetve az Exodus lelkigyakorlattal készülnek a húsvétra. Ezt a beszélgetést is közreadjuk. 

Olvasóink megismerkedhetnek Lőrincz Györggyel a St. Andrea Szőlőbirtok vezetőjével, a világ egyik legjobb vörösborának választott nedű alkotójával, hívő emberrel, valamint Nedeczky Júliával, az első magyar nővel, aki nyolcezer méter magas hegycsúcson járt.

Bemutatjuk a hitből eredő küldetés különféle formáit: interjú keretében találkozhatnak a 94 éves Hegyi Margittal, aki több mint három évtizede végzi börtönmissziós szolgálatát, Tete Remis verbita szerzetessel, a Pápai Missziós Művek (PMM) hazai irodaigazgatójával, valamint a Katolikus Karitász orvosmissziós csapatával. Riportot olvashatnak a ráti Szent Mihály Gyermekotthon mindennapjairól.

Lackfi János költő a lapunk számára írt versével láttatja hétköznapjainkat a Húsvét fényében.

A Mértékadó kulturális mellékletben az Arcvonások rovatban beszélgetést olvashatnak a Most vagy soha! című film főszereplőjével, Berettyán Nándorral.

Bodnár Dániel és Pallós Tamás tandem-interjújában a fiatal színész a somlyói hegynyeregben 2018-ban bemutatott és a Duna televízió által közvetített Csíksomlyói passió-előadásról is beszél. Berettyán Nándor a darabban Jézust alakította, a művész akkor lett országosan ismert.

A közelmúltban került a mozikba Alejandro Gómez Monteverde legújabb alkotása, a Cabrini – A szent. A mexikói katolikus rendező elsősorban azt szeretné megmutatni, hogy az „alagút végén mindig ott van a fény”, ezért is játszik nagy szerepet filmjeiben a hit, közelebbről a keresztény vallás – írja filmismertetőjében Baranyai Béla.

Idén ünnepeljük Kőrösi Csoma Sándor születésének 240. évfordulóját. A világ egyik kiemelkedő keletkutatója 1784. március 27-én született az erdélyi Háromszék vármegye Kőrös nevezetű falujában, egy köznemesi család hatodik gyermekeként. Édesapja, Csoma András székely határőr katona, édesanyja Gecse Krisztina volt. A nagy magyar keletkutatónak a református egyházhoz való kapcsolódásáról, annak kevéssé ismert részleteiről Barta Zsolt orientalista, a nyelvtudományok doktora, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Alapítvány elnöke ír a Mértékadóban.

Mészáros Ákos ezúttal a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban tett „épületbejárásáról” oszt meg értékes reflexiókat olvasóinkkal, egyúttal a Nádasdy-család történéről is átfogó képet ad.

A Mértékadó húsvéti számában Iancu Laurának az ünnep témájához kapcsolódó két versét is közöljük.

Minden kedves olvasónknak áldott, boldog húsvétot kívánunk!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria