Megjelent Don Bosco édesanyja, „Margit mama” szakácskönyve

Kitekintő – 2015. október 16., péntek | 9:02

A milánói világkiállításon, a szaléziak Casa Don Bosco elnevezésű pavilonjában Bosco Szent János édesanyjára emlékezve mutatták be a „Margit mama szakácskönyve” című kötetet volt szalézi növendékek.

Ez az egyszerű recepteket tartalmazó könyvecske nem csupán azért jelent meg, hogy közreadják, hogyan kell elkészíteni a benne szereplő fogásokat, hanem hogy megmutassák, hogyan tudott „Margit mama” néhány egyszerű és olcsó hozzávalóból ízletes ételt készíteni hozzátartozóinak és mindazoknak, akik bekopogtattak háza ajtaján egy tányér ennivalóért.

Don Bosco édesanyja, bármilyen szegénységben élt is gyermekeivel, mindig készen állt arra, hogy adjon egy darab kenyeret vagy egy tányér levest a rászorulóknak. Fiainak is azt tanította, hogy szeressék felebarátaikat, és osszák meg másokkal azt a keveset is, amijük volt, nem törődve azzal, ki az, aki az ajtón kopogtat. Lehetett az tolvaj, útonálló vagy szegény, éhes öregember: mindegyik a testvérük volt. Margit mama megtanította gyermekeinek, hogy a másikban Istent lássák.

Az asszony személyiségének különleges jegye volt az a jószívűség, amellyel Don Boscót még gyerekkorában „megfertőzte”. Ő pedig élete során soha nem mulasztotta el követni azt, amit az anyja tett a szegényekkel és rászorulókkal. „A nevelés a szív dolga”– mondta Bosco Szent János.

Margit mama kezében tehát az étel is a nevelés eszközévé vált – mind az alapanyagok egyszerűségét, mind pedig az elkészítés módját tekintve.

A most kiadott könyv receptjei között szerepelnek jellegzetes piemonti levesek, egytálételek, tészták és édességek is.

A szakácskönyv digitálisan is elérhető olasz nyelven az olaszországi szaléziak honlapján.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria