Megjelent a Teológia című folyóirat legújabb száma

Kultúra – 2018. szeptember 14., péntek | 20:15

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának folyóirata, a Teológia (2018/1–2. száma) a teológia és az Egyház iránt érdeklődőknek számos cikket ajánl.

Erdő Péter bíboros a papságra való alkalmasság követelményeit vizsgálja a középkor első századaiban. Dolhai Lajos a szentmisében található eucharisztikus imák teológiáját elemzi, ami nemcsak a papság számára, hanem a hívek számára is elmélyült gondolatokat tartalmaz az eucharisztia ünneplésének egyik legfontosabb részéről. Kocsis Imre az eucharisztia ősegyházi összefüggéseit tárja fel az Apostolok Cselekedeteiben. Kránitz Mihály Ferenc pápa elmúlt öt évére tekint vissza. Martos Levente Balázs az ökumenikus bibliafordítás szemszögéből vizsgálja a szentírás-értelmezést. Novák István a katolikus köznevelésben tárja fel Jézus Krisztus személyének fontosságát. Perendy László a Patrológia Tanszék történetének ismertetésével a magyarországi ókeresztény kor kutatását követi végig. Szuromi Szabolcs Anzelm a kánonjogtudomány művelésének módszerében tekinti át a változásokat 1545 és 1773 között. Vincze Krisztián pedig Bernhard Welte vallásfilozófiája alapján mutat rá az ateizmus jelenségére.

A tudományos cikkek mellett megemlékezést találunk a nemrég elhunyt Gajáry Aladár (1929–2018) churi magyar teológus életútjáról, valamint könyvszemlét és végül a Hittudományi Kar életével kapcsolatos híreket.

Forrás és fotó: PPKE HTK Dékáni Hivatal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria