Megjelent a Teológia legfrissebb száma

Kultúra – 2019. január 16., szerda | 9:01

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara évente két alkalommal adja közre folyóiratát, melyben jeles magyar teológusok tanulmányait adják közre. Most a 2018/3–4. számot ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Gájer László, a hittudományi kar 2. Számú Keresztény Bölcseleti Tanszékének megbízott vezetője A politikai szabadság filozófiájának katolikus megközelítése Lord Acton történelemértelmezésében című írásában  a modern állam jellegzetességeivel foglalkozik a 19. század végi angol katolikus főnemes és politikus tanításának tükrében.

Kovács Zoltán, az esztergomi szeminárium rektora a Ferenc pápa által bevezetett új Mária-ünnep jelentőségéről ír „Nézd, az anyád!” (Jn 19,27) című tanulmányában.

Kránitz Mihály, a hittudományi kar dékánja Ferenc pápa látogatása az Egyházak Világtanácsa központjában, Genfben című értekzésében a Szentatya egyháztörténeti jelentőségű útját foglalja össze a katolikus ökumenizmus szemszögéből.

Kuminetz Géza tanszékvezető professzor A megyéspüspöki szolgálat a püspöki szolgálat direktóruma tükrében című tanulmányában a püspök személyiségére és feladataira világít rá a világegyház szolgálatában.

Puskás Attila dogmatikaprofesszor két nagy 20. századi teológus szellemi örökségét veti egybe Megfontolások Karl Barth és Hans Urs von Balthasar teológiai párbeszédéről címmel.

Rokay Zoltán nyugalmazott filozófiatanár írása („Felelősség” – Mi az?) a felelősség fogalmának elemzését tűzte ki célul.

Szöllősi Tibor szabadkai egyházmegyés pap a patrisztika területéről tárgyalja a szukcesszió fogalmát Az apostoli folytonosság kérdése a jelen katolikus–lutheránus ökumenikus párbeszédben címmel.

Szuromi Szabolcs Anzelm, a PPKE rektora az egyházmegyei zsinatok működését elemzi Az egyházmegyei zsinat kánonjogtörténeti megközelítésből című írásában.

Vincze Krisztián, az 1-es Számú Keresztény Bölcseleti Tanszék professzora a bölcselettörténet során megvalósuló transzcendentális tapasztalatot  világítja meg Transzcendálás és transzcendencia – Karl Jaspers filozófiája Bernhard Welte mérlegén címmel.

A folyóirat megemlékezik a levelező tagozat alapításának 40. évfordulójáról, mely 1978-ban kezdte működését, és négy évtizeden keresztül számos férfit és nőt tudott a hitoktatás és az egyházi szolgálat területeire irányítani. A Teológia legfrissebb száma könyvszemlével zárul.

* * *

A Teológia 1200 Ft-os áron megvásárolható a Szent István Társulat könyvesboltjaiban és a Hittudományi Kar (Veres Pálné u. 24) jegyzetboltjában, illetve megrendelhető postai úton: Szent István Társulat Vevőszolgálati Iroda, 1364 Budapest, Pf. 277 és e-mailen: vevoszolgalat@stephanus.hu

Forrás és fotó: PPKE HTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria