Megjelent a Vigilia márciusi száma

Kultúra – 2021. március 7., vasárnap | 14:02

A Vigilia ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„»Túl sokat foglalkozunk az üveggel, és túl keveset a borral« – szerette mondogatni egykor egy idős magyar teológus, és szavaival arra célzott, hogy miközben az isteni élet belső megismerése és átadása lenne a feladatunk, figyelmünk inkább azokra a külső formákra irányul, amelyekben ezek a folyamatok zajlanak. A kép nem hagy kétséget afelől, hogy a külső forma és külső keret nélkülözhetetlen, hiszen a nemes ital hozzáférhetetlen és megközelíthetetlen szilárd és megbízható üveg nélkül, de azt is egyértelművé teszi, milyen a fontossági sorrend. Minden másodperc lehetőséget nyújt ugyan arra, hogy az ember biztosítókötél és alkudozás nélkül belezuhanjon Isten életének mélységes mélyébe, a nagyböjt mégis külön meghívólevelet küld azoknak, akiknek talán nem elegendő minden másodperc felhívása. A hamvazószerda hamujának tömérdek apró porszeme nemcsak a szótlan kéréssel az isteni mélységbe hívó tömérdek másodpercre figyelmeztet, de színtelen szürkeségével a nagyböjt rejtettségét is érzékelteti. A díszes, cirádás és sokszor harsány üvegben meghúzódó egynemű és egyszínű folyadék csak azoknak adja meg magát, akik készek rejtett egyszerűségre cserélni a külső sokszínűséget” – írja Görföl Tibor főszerkesztő Nagyböjti rejtettség című vezércikkében.

A Nehéz-e megérteni a kereszténységet? című tematikus összeállításban Tóth Beáta: Megismerni és hinni? A keresztény szeretetfelfogás sajátosságai és kihívásai, Gáspár Csaba László: Miért nehéz megérteni a kereszténységet? és Török Csaba: Megértjük-e Ferenc pápát? Hálatelt töprengések a Fratelli tuttiról című tanulmányát olvashatjuk. A témához több más írás is kapcsolódik a folyóirat további rovataiban.

A Vigilia beszélgetése rovatba Bodnár Dániel készített interjút Székely Jánossal, a Mai meditációkban Tóth Sára: Mit tehetnek értünk a szavak? A nyelvi megismerés táguló körei című esszéje szerepel, a Napjaink rovatban pedig Kránitz Mihály: A teológia lehetőségei a hit egységének megtartására című írása mellett hitoktatók: Timkó András, Zsoldi Lajos, Érsek Erika, Gábor Tamás, Tóth Ildikó és Vízvárdy Rita írnak a hit átadásával kapcsolatos tapasztalataikról. Az Egyház a világban rovat Sipos Edit: Kapcsolatokban tanulunk. Megfigyelés és önkifejezés Franz Kett valláspedagógiájában és Rosner Zsolt: Evangelizációs zsákutca? Lelkipásztori útkeresés az aprófalvas Baranyában című írását közli.

A folyóirat szépirodalmi részében Szijj Ferenc, Fellinger Károly, Láng Eszter és Győrffy Ákos versein kívül Patak Márta novelláját olvashatjuk.

A Kritika rovatban Szemán Krisztina elemzi Bereményi Géza: Magyar Copperfield című könyvét, Pataki Elvira pedig a Világok között. Tanulmányok Ovidius életművéről című kiadványt. A Szemle rovatban Fehérváry Jákó: Hogy szívünk megegyezzék a szavunkkal. Szempontok egy élhető liturgiához, Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről, Kiss Noémi: Balaton és Cseke Ákos: Magyar, irodalom című könyvéről találunk ismertetőket.

A Vigilia megújult honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria