Megjelent a Vigilia októberi száma

Kultúra – 2015. október 11., vasárnap | 16:04

A Vigilia ez évi tízedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A augusztusi szám után a Vigilia októberi száma is a megszentelt élet évéhez kapcsolódik. Lukács László Krisztus követése című vezércikkében aláhúzza, hogy „a radikális Krisztus-követés hívása a kezdetektől mindmáig visszhangzik az egyház életében”. A II. vatikáni zsinat „elismeri az Istennek szentelt életállapot sajátos értékét, de szakít azzal a századok során elterjedt nézettel, hogy aki igazán szentül akar élni, annak szerzetessé kell válnia”. Ugyanakkor a főszerkesztő hangsúlyozza: létkérdés az egyház számára, hogy „akadnak-e olyanok, akik életre szóló fogadalommal kötelezik el magukat”, hogy az isteni hívásra „életük teljes odaadásával válaszoljanak, élő jeleként annak, hogy »szeretet az Isten«”.

A Megszentelt élet címet viselő tematikus összeállításban Deák Viktória Hedvig OP A szerzetesi élet teológiája. A teológiai antropológia kihívásai című tanulmányában az evangéliumi tanácsok szerinti élet teológia megalapozását vázolja fel, különös tekintettel az antropológia dimenzióra, vagyis arra a szempontra, hogy „a szerzetesi élet, az evangéliumi tanácsok hogyan viszonyulnak az általában vett keresztény emberi léthez”. Baán Izsák OSB Szemlélődő szerzetesi élet ma az egyházban címmel a kontemplatív dimenzió újrafelfedezését emeli ki korunk egyházában, elemzi a szemlélődő szerzetesség keleti és nyugati értelmezését, valamint annak fő jellemvonásait is, például virrasztó emlékezés, Isten országának jele, közösség i élet, aszkézis. Nacsinák Gergely András A hallgatás követei című írásában a keleti szerzetesség néhány emblematikus helyét idézi meg: Tur Abdin, azaz a szír kereszténység Szent Hegye, Sínai-hegy, Áthosz-hegy, Pátmosz. Az összeállításban hazai szerzetesrendek rövid bemutatkozása is szerepel: Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos rendi Nővérek Apostoli Kongregációja (Domonkos Nővérek), Gödöllői Premontrei Perjelség, Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya, Piarista Rend Magyar Tartománya, Szalézi Szent Ferenc Társasága – Don Bosco Szaléziak.

A Mai meditációk rovatban Dobai Lili Szabályokon innen és túl című írását olvashatjuk, a lap szépirodalmi részében pedig Cseke Ákos A tizenegyedik parancsolat című, Gabriel Marcel gondolatai nyomán született esszéjét, Vasadi Péter, Halmai Tamás és Jász Attila verseit (utóbbival a Beszélgetés rovatban interjút is közöl a lap). A Kritika rovatban Fabiny Tibor ismerteti Tóth Sára Táncol a por című könyvét, valamint Gáspár Csaba László a Karl Jaspers: A bűnösség kérdése – Hannah Arendt: Szervezett bűnösség és egyetemes felelősség című kiadványt.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria