Megjelent a Vigilia szeptemberi száma

Kultúra – 2020. szeptember 6., vasárnap | 14:06

A Vigilia ez évi kilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Különösen meglepő, milyen sokat foglalkozik II. János Pál a hazugság jelenségével, az egyéni hazugságokkal és a hazugság kiterjedt kultúrájával. Olyan országból származott, ahol javarészt a hazugság romlott talajából fakadtak az együttélés különböző formái, ezért nem érthetetlen, hogy nagyfokú erkölcsi felháborodást váltottak ki belőle a széltében-hosszában hirdetett lengyel hazugságok és a saját érdekeiket minden más elé helyező szűk csoportok. (…) A hazugság ellentéte az őszinteség, amely a barátság talán legszebb ismérve. Még Istennel szemben is nehezen vagyunk őszinték, hiszen ahhoz előbb magunkkal kellene őszintéknek lennünk. A barátok megtaníthatnak az őszinteségre, s ha őszinték tudunk lenni, a hazugságnak az a kultúrája is veszélybe kerül, amely annyira felháborította a lengyel pápát” – írja Görföl Tibor főszerkesztő A hazugság című vezércikkében.

A barátság című tematikus összeállításban Varga Péter Kálmán: A barátság antik felfogásai – metszetek, Csiszár Klára: Barátság a romantika és a provokáció dinamikájában. A barátság jelentősége a gyakorlati teológiában és Görföl Tibor: Kettős küldetések. Nők és férfiak rendhagyó barátsága az egyházban című tanulmányát olvashatjuk. A témához kapcsolódik a Mai meditációk rovatban William A. Meninger: Ha Istent keresed, kedves barátom, a Napjainkban Solymári Dániel: Segítség és felemelés. Gondolatok a népek közötti barátság tapasztalati elemeiről és az Egyház a világban Szőnyi Szilárd: Barátságpróba: a járvány és hatásai című írása, illetve A Vigilia beszélgetése rovatban Lázár Kovács Ákos interjúja Topál József etológussal.

A folyóirat szépirodalmi részében Ferencz Győző, Báthori Csaba, Jász Attila, Csorba Piroska, Czigány György, Szalagyi Csilla, Markó Béla, Ronald Stuart Thomas, Gömöri György versei és Patak Márta novellája mellett Miklósvölgyi Zsolt: „Nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé építkezett”. Térpoétikai megfigyelések Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének körúti házáról és Halmai Tamás: Az ékszerteknős és az abbé. Kalász Márton költészetéről című tanulmánya kapott helyet.

A Kritika rovatban Görföl Tibor ír Chiara Lubich: Az egység lelkisége című könyvéről, a Szemle rovatban pedig Medgyesy S. Norbert (szerk.): Mária Anya – Mária Anyánk. Szűz Mária élete és alakja a magyar népi Mária-költészetben Erdélyi Zsuzsanna gyűjtése szerint, Anselm Grün – Tomáš Halík – Winfried Nonhoff: Távol az Isten. Hit és hitetlenség párbeszéde, Kalász Márton: Annyi ábrándunk. Versek, 2010–2019, valamint a Séta közben. Tanulmányok Mándy Iván életművéről című kötetről és Kohán Ferencnek a Tihanyi Bencés Apátsági Galériában rendezett kiállításáról találunk ismertetőket.

A Vigilia megújult honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria