Megtartották az elvándorlók 99. világnapját

Kitekintő – 2013. január 15., kedd | 11:23

„Elvándorlás: a remény és a hit zarándoklata” – olvasható XVI. Benedek üzenetében az elvándorlás 99. világnapja alkalmából. A világnapot január 13-án ünnepelték.

Az elvándorlás jelensége rávilágít a befogadás, a vendéglátás és az embertársak iránti szeretet jelentőségére. Az egyház arra buzdítja híveit, hogy nyissák meg szívüket az elvándorlók és családjaik előtt, akik nem problémát, hanem erőforrást jelentenek a társadalom számára – áll XVI. Benedek pápa üzenetében. Az elvándorlás a remény és a hit zarándoklata. A Szentatya minden jót kívánt azoknak, akik a jobb életkörülmények keresése érdekében elhagyják országukat, és kérte a befogadó nemzeteket is, hogy a szolidaritás jegyében nyissák meg határaikat a bevándorlók előtt.

A 99. alkalommal megtartott világnap alkalmából Oliviero Forti, az olasz Caritas elvándorlási irodájának felelőse nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Utalt a 2012-ben tömegesen az olasz Lampedusa szigetére csónakokkal érkező emberekre, akiknek tekintetében a jobb élet reménye volt felfedezhető. Mindannyian a háborúk, a kilátástalan gazdasági helyzet és a reménytelen életkörülmények elől menekültek. Nekünk, európaiaknak az a felelősségünk, hogy a menekülőkben megerősítsük a reményt – hangsúlyozta az olasz Caritas munkatársa.

Elmondta továbbá, hogy az esetek legnagyobb többségében az elvándorlókat mély hitük bátorítja és támogatja döntésükben, amelyet enélkül minden bizonnyal nem tudnának végrehajtani – nyilatkozta Oliviero Forti.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír