Megújult a Mécses börtönpasztorációs Szeretetszolgálat

Hazai – 2012. május 16., szerda | 13:36

Az 1991-ben megalakult Mécses Szeretetszolgálat elnöksége tisztújító közgyűlést hívott össze, melyen módosították az Alapszabályt és új vezetőséget választottak.

A Mécses Szeretetszolgálat a rendszerváltás hajnalán, 1991-ben alakult meg. A Társaság – mint a katolikus börtönlelkipásztori szolgálat megjelenítője Magyarországon – a magyar társadalomban főleg a keresztény és katolikus hívek körében közismertté és a Magyar Katolikus Egyház szilárd képződményévé vált.

Az alapító elnök, Majzik Mátyás halála óta eltelt közel hét évben számos társadalmi, gazdasági és jogszabályi változás ment végbe. A Társaság elnöksége úgy határozott, hogy ideje szembenézni ezekkel a változásokkal, ideje szervezetüket megújítani, a régi értékeket, feladataikat új eszközökkel megvalósítani, és ismét elfoglalni kezdeti helyüket a hazai börtönpasztoráció területén.

Az elnökség tisztújító közgyűlést hívott össze, melyen módosították az Alapszabályt és új vezetőséget választottak.  A Mécses Szeretetszolgálat új ügyvezető elnöke Jamrik András Attila váci egyházmegyés akolitus lett, aki a Váci Fegyház és Börtön hitoktatója. Általános alelnök lett Vágner Mihály diakónus, aki egyben szakmai és lelki vezetője is a megújult szervezetnek. Közel tíz éve a Váci Fegyház és Börtön katolikus hitoktatója, lelkigondozója. Az új vezetőség tagja lett még: titkárként Végh József, média- és marketingvezetőként Zsákai András. Az új Alapszabály értelmében átalakult a vezetőség szerkezete is. A Közgyűlés alatt közvetlen irányító testületként egy négyfős elnökség működik, melynek tagjai, kiegészülve a szakterületek vezetőivel, alkotják az Ügyvivői Testületet.

Változott a Társaság székhelye is. Beer Miklós váci megyéspüspök jóvoltából az új székhely: 2600 Vác, Ilona utca 4/a.

Döntött a közgyűlés arról is, hogy tiszteletbeli elnöknek kéri fel Majzikné Fazekas Margit és  Jalsovszky Györgyné korábbi elnököket. Létrehozta továbbá a Majzik Mátyás díjat, mellyel úgy kíván adózni az alapító elnök emlékének, hogy azzal egyben köszönetét fejezi ki azoknak, akik áldozatos munkájukkal segítették  a börtönpasztorációt.

A Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság szeretettel hív és vár mindenkit, aki szeretne segíteni a társadalom perifériájára szorult testvéreinken.

Részletes információ a Társaság honlapján: www.mecses.info

Magyar Kurír