Megújultak a Miskolci Egyházmegye lakásotthonai

Hazai – 2018. december 19., szerda | 17:20

Hamarosan befejeződik a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményhez tartozó lakásotthonok felújítása; a frissen elkészült hernádvécsei lakásotthonokat Orosz Atanáz megyéspüspök áldotta meg december 14-én.

A Miskolci Egyházmegyében hat településen tizenegy lakásotthont korszerűsítettek európai uniós pályázati és saját forrásból.

A hernádvécsei lakásotthonok megáldása előtt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet, aki előző pozíciójában a lakásotthonok egyházmegyei átvételének is tanúja volt. Az anyagi források megteremtése, a felújítások megvalósítása mind-mind fontos mozzanatok, de a legnagyobb tisztelet azokat illeti meg, akik ezen falak között, nap mint nap az itt élő gyermekeket ellátják, gondozzák, sőt a lelküket is próbálják meggyógyítani, amennyire lehetséges – fogalmazott. Az otthon lakóinak azt kívánta az államtitkár, hogy majd felnőtt korukban olyan családot tudjanak alapítani, amely félti, őrzi, óvja a gyermekeket.

Orosz Atanáz püspök az épületszentelés szertartásán Márk evangéliumának aznapi szakaszát idézte: „Aki az ilyen kisgyermekek közül egyet is befogad az én nevemért, az engem fogad be; és aki engem befogad, az nem engem fogad be, hanem azt, aki engem elküldött” (Mk 9,37). „Ezt a csodát tapasztaljuk lakásotthonainkban is – mondta a főpásztor. – Amikor az élet viszontagságaiban megsérült gyermekeket fogadunk be, hisszük, hogy maga Jézus tér be hozzánk. Ez az ünnepi pillanat megerősít hitünkben és erőt ad a mindennapokban.” A püspök arra kérte a gyermekeket, hogy ahogyan ők már otthonra leltek ebben a környezetben, igyekezzenek ők is szállást készíteni szívükben Jézusnak.

Lónárt Csaba Attila, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója felhívta a figyelmet, hogy húsz évvel ezelőtt a megyében éppen Hernádvécsén létesült az első lakásotthon, azzal a célkitűzéssel, hogy otthonosabb körülményeket biztosítson azoknak a gyermekeknek, akiket saját családjukból ki kellett emelni. A munkatársak között többen vannak olyanok, akik a kezdetektől itt dolgoznak, ők látják a legjobban azokat az eredményeket a gyermekek lelki gyarapodásában, melyek az egyházmegyei fenntartásnak köszönhetőek.

Hernádvécsén a Rózsakert-, Liget- és Kastélykert-lakásotthonokban összesen 34 családból kiemelt gyermek lakhat, az intézmények megalakulásuk óta szinte mindig „telt házzal” működnek. A házszentelés után a gyerekek lelkesen invitálták az államtitkárt saját lakrészükbe, megmutattak minden apró, új részt és zegzugot, az új otthonban elhelyezett kincseiket.

A projekt keretén belül Megyaszón négy, Garadnán, Novajidrányban, Abaújszántón és Abaújkéren egy-egy, Hernádvécsén három lakásotthont újítottak fel. A közel két éve tartó munkálatok során a műszakilag és esztétikailag elavult épületek külseje teljes mértékben megújult, kicserélték a nyílászárókat, valamint az épületek gépészeti korszerűsítése és hőszigetelése is megtörtént. A villamoshálózatok működtetéséhez a felújításnak köszönhetően megújuló energiaforrásokat is használnak. Az épületekben modern infokommunikációt lehetővé tevő eszközöket szereltek fel, ezek mindegyike akadálymentesített.

2017 nyarán a megyaszói térséget óriási vihar sújtotta. A jégeső következtében a lakásotthonok tetőszerkezete olyannyira megsérült, hogy teljes cserére szorultak, egyes helyeken a lakások belsejében is kár keletkezett, amit sürgősséggel kellett helyreállítani. Ezekhez a munkákhoz akkor az egyházmegye kormánytámogatást is igénybe vehetett.

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény öt éve működik egyházmegyei fenntartásban, Tolcsva központtal. Az intézmény lakásotthonaiban százharminc gyermek elhelyezését tudják megoldani. A gyermekotthoni ellátáson belül különleges ellátást igénylő gyermekeket is tudnak fogadni, valamint a fiatal felnőttek utógondozói ellátása is biztosított, mintegy nyolcvan szakember munkájának köszönhetően. Ezen túlmenően az intézmény közel kétszáz nevelőszülőt alkalmaz az abaúj-zempléni térségben.

A lakásotthonok a családi fészekhez hasonlóan működnek; a gyermekek részesei a mindennapi tennivalóknak is, saját feladataik vannak, és természetesen közös élmények, programok színesítik a hétköznapokat. A gondozók elsődleges feladata a gyermekkel együtt töltött idő.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria