Menekültek hajótörést szenvedett csónakjaiból készült kereszt a British Museum legújabb műtárgya

Kitekintő – 2015. december 21., hétfő | 19:07

December 18-án, pénteken a múzeum eddigi igazgatója, Neil MacGregor búcsúztatóján rendezett ünnepségen állították ki a lampedusai keresztet, amely emlékezésre és imádságra buzdít.


A leköszönő igazgató szeretett volna úgy búcsúzni a munkatársaktól és a látogatóktól, hogy bemutatja az igazgatósága alatt utolsóként szerzett tárgyat, amelynek komoly szimbolikus értéke van.

A 35 centiméter magas keresztet Francesco Tuccio olasz asztalos készítette, aki majdnem hét éve készít kereszteket a hajótörést szenvedett csónakok fájából. 2009. április 9-én nem nyitotta ki üzletét, mert néhány társával együtt elindult a tengeren menekülőkhöz, hogy az immár sokadik hajótörés túlélőit mentse. Azóta készít kereszteket a háború, az éhség, az üldöztetés elől menekülők csónakjainak fájából. A lélekvesztőket használja alapanyagként alkotásaihoz, hogy aki látja, ne feledkezzen meg a tragédiáról, és imádkozzon. 

Amikor Ferenc pápa 2013. július 8-án Lampedusa szigetén mutatott be szentmisét, egy ilyen keresztet tartott a kezében.

A British Museumba került kereszt egy 2013. október 3-án elsüllyedt csónak fájából készült. Ebben a tragédiában több mint 360 menekült veszett a tengerbe. „Tuccio úr nagylelkűen egy olyan megrendítő ajándékot adott, amely segíti a múzeumlátogatókat, hogy elgondolkodjanak Európa történelmének erről a jelentős időszakáról, a nagyméretű migrációról, amely megváltoztathatja földrészünk gondolkodásmódját” – hangsúlyozta a múzeum leköszönő igazgatója, Neil MacGregor.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria