Mesetábort szerveztek a máltaiak a csángó gyerekeknek

Külhoni – 2015. július 23., csütörtök | 14:58

Második alkalommal szervezett a Máltai Szeretetszolgálat meseterápiás élménytábort csángó gyerekeknek a gyimesi Muhos-pataki Fürdőnél június végén – számol be a Máltai.hu.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A térségben egészségügyi missziót végző máltai orvoscsoport tagjai figyeltek fel arra, hogy a csángó településeken sok gyerek a vendégmunkásként távoli országokban dolgozó szüleit nélkülözve nő fel nagyszülők, távoli rokonok, intézmények gondjaira bízva. Ezért szervezték meg tavaly első alkalommal a Derék Jankó-tábort.

A második Derék Jankó meseterápiás, természetművészeti és élménytáborban idén huszonegy csángó magyar gyermeket látott vendégül a Muhos-pataki vendégháznál (Gyimesközéplok, Hidegség, Hargita megye) Szalai László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportjának vezetője, Kecskés Karina színművésznő, meseterapeuta, Balázs Péter szobrászművész és Tátrai Vanda meseterapeuta, kézművesoktató.

A táborban a részt vevő gyermekeket mesékkel, művészetpedagógiai eszközökkel játékosan kívánják megtanítani arra, hogy képesek környezetük minőségi megváltoztatására, az őket körülvevő jó és rossz dolgok szétválasztására, átértelmezésére, és képesek felismerni a környezetükben rejtőző kincseket, képesek az értéktelen dolgok értékessé változtatására, a rendetlen összerendezésére. 

A szervezők fontosnak tartották az árva, félárva, széthullott családban élő gyerekek teljes, működő családokba való bevonását, ezért saját gyerekeikkel együtt nagycsaládként élték meg a tábor mindennapjait. Fontos rendezőelv volt a játékosság, a szeretetteljes légkör, a mindenek feletti elfogadás, a változatos tevékenységek, a négyszemközti, kiscsoportos, illetve közösségi foglalkozások váltakozása igény szerint. Olyan közösségi élményt akartak megteremteni, amely jó hatással lehet a gyermekek személyiségének fejlődésére és életre szóló élményként vésődik emlékezetükbe.

Olyan valódi emberi értékeken alapuló mintát próbáltak mutatni, amelyben megtapasztalható a családi és a közösségi lét, az együtt gondolkodás és az egyén szabadságának tiszteletben tartása. A tábor a Szerencsejáték Zrt., a MIZO, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Muhos-pataki Fürdő támogatásával valósulhatott meg.

Fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria