A miniszterelnök fogadta Bisár Butrosz ar-Rait, Libanon maronita pátriárkáját

Hazai – 2012. október 1., hétfő | 17:58

Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az Országházban fogadta Bisár Butrosz ar-Rait, Libanon maronita pátriárkáját és kíséretét. A pátriárkát október 2-án, kedden a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia székházában fogadja Erdő Péter bíboros és a püspöki konferencia tagjai. Este a pátriárka maronita rítus szerinti szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában.

A pátriárka mai parlamenti látogatásáról Semjén Zsolt elmondta: a tárgyalásokon szó volt a libanoni-magyar gazdasági kapcsolatok további erősítéséről, valamint megállapodtak a bejrúti katolikus egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közötti tudományos és diákcsere-kapcsolatok létesítéséről.

Semjén Zsolt újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy a keleti kereszténység helyzete aggodalomra ad okot, és számos országban atrocitások érik a keresztényeket.

Felidézve keleti egyházi vezetők – így a kopt pápa, a latin pátriárka és Jeruzsálem ortodox pátriárkájának – korábbi látogatásait, Semjén Zsolt azt mondta, hogy a keleti egyházi vezető mostani látogatása beleillik az egyházi diplomáciai események sorába. A keleti kereszténység és a magyar állam kapcsolatai ezzel tovább mélyültek, „ez erkölcsi kötelességünk is” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

A libanoni katolikus egyházi vezető október 2-án, kedden látogatja meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságát, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a testület elnöke fogadja, számos érsek és püspök jelenlétében. A maronita pátriárka ezúttal az apostoli nunciatúrára is ellátogat, ahol Alberto Bottari De Castello apostoli nunciussal találkozik.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem doctor honoris causa címet adományoz a pátriárkának. A díjátadó ünnepséget kedd délután a központi papnevelő intézet dísztermében tartják. Az esemény végén a Pázmány egyetem és a Libanoni Kaslik Szent Lélek Egyetem együttműködési megállapodást ír alá.

A keleti egyházi vezető kedd este maronita rítus szerinti szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában, Erdő Péter bíboros és a püspöki konferencia több tagja jelenlétében.

Korábbi hírünk az eseményről: Magyarországra látogat a maronita pátriárka

Magyar Kurír