A montreali bíboros érsek visszaadja magas állami kitüntetését

Kitekintő – 2008. szeptember 12., péntek | 12:04

A legmagasabb kanadai kitüntetés, az Order of Canada visszaadásával Jean-Claude Turcotte bíboros tiltakozását fejezi ki, amiért a rendjelet Henry Morgentalernek is odaítélték. Morgentaler évtizedek óta az abortusz legalizálásáért folyó harc vezéralakja.

A 72 éves Turcotte bíboros – akit a szegények körében végzett példaadó tevékenységéért tüntettek ki az Order of Canada rendjellel 1996-ban – szeptember 11-i nyilatkozatában elmondta: állásfoglalása személyes meggyőződéséből fakad, amely szerint az életet a fogantatástól a halálig tiszteletben kell tartani.

Morgentaler 85 éves lengyel származású holokauszt-túlélő, aki a háború után Montreálba emigrált, ahol 1969-ben nyitotta meg első abortuszklinikáját. Több ezer abortuszt végzett, akkor még illegálisan, amiért több hónapot töltött börtönben. A magas kitüntetésre idén júliusban a „nőkért végzett szolgálatáért, valamint és a humanizmus és a polgári jogok területén vállalt vezető szerepéért" jelölte a független Order of Canada bizottság – írja a CBCNews.

Morgentaler jelölése óta Turcotte bíboroson kívül öten adták vissza Order of Canada kitüntetésüket: két ma is élő kitüntetett, valamint három elhunyt kitüntetett családja, illetve az általuk alapított alapítványok.

Magyar Kurír

Kép: www.cbc.ca