Művészet mindenkinek – Interneten is hozzáférhető a Keresztény Múzeum egyik jelentős gyűjteménye

Kultúra – 2017. október 22., vasárnap | 19:03

Az 1875-ben alapított Keresztény Múzeum magyarországi, valamint német és osztrák területekről származó középkori tárgyainak online katalógusát mutatták be október 14-én Esztergomban.

Az egybegyűlt szakmai és érdeklődő, látogatói közönséget Kontsek Ildikó, a múzeum igazgatója üdvözölte, majd Poszler Györgyi, a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményének főmuzeológusa méltatta a múzeum honlapján közzétett adatbázist.

A Nemzeti Galéria munkatársa előadásában elmondta, a most elkészült, a gyűjtemény összes, mintegy száz tárgyát és tárgycsoportját magába foglaló adatbázis műfaja az ún. „Summary Catalogue”. Az áttekintő műtárgylista elkészítése régi terve a művészettörténész kutatóknak, melynek végrehajtása olyan „iskola”, ahol a muzeológus szerteágazó feladatokkal, új felfedezésekre módot adó kérdésfelvetésekkel és megoldhatatlan tűnő rejtélyt jelentő problémák tömegével találkozik.

Az Országos Tudományos Kutatási Alap posztdoktori támogatásának segítségével Sarkadi Nagy Emese művészettörténész által összeállított új katalógus, mint az a honlapon olvasható bevezetőből is kiderül, alapadatok összefoglaló jellegű áttekintésére vállalkozott. A műtárgyak teljességre törő elemzése távlati cél, melyhez az első lépéseket sikerült most megtenni. A korszerű, szabad hozzáférés biztosítása mellett a katalógusnak éppen azért is kézenfekvő formája az online verzió, mert ez lehetőséget nyújt majd az újabb kutatási eredmények folyamatos és azonnali megjelenítésére.

A projekt nem titkolt célja a Magyarországról, valamint a német és osztrák tartományok területéről a múzeumba jutott összes középkori tárgy katalogizálása, függetlenül azok színvonalától, állapotától vagy ismertségétől. Ezáltal sikerülhet teljes, hiteles képet nyújtani az anyag sokrétűségéről, gazdagságáról. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az olyan közismert alkotások mellett, mint MS mester selmecbányai oltárának táblaképei vagy Kolozsvári Tamás garamszentbenedeki Kálvária-oltára, a múzeum raktári állománya számos kiemelkedő jelentőségű műalkotást rejt még. A Mudrák Attila fényképeivel illusztrált adattár azonban ilyen módon nemcsak a további szakmai munka számára szolgálhat megfelelő kiindulópontul, de kitűnő és sokoldalú tájékozódási lehetőséget nyújt a szakmán kívüli érdeklődők számára is.

A kutatás és a katalógus szerkesztésének szempontjait elemezve Poszler Györgyi kiemelte, hogy a korábbi, válogatásokra szorítkozó nyomtatott összefoglalóktól, katalógusoktól eltérően a jól körülhatárolt földrajzi területről származó műalkotások itt összefüggő gyűjteményi egységként jelennek meg. Az egyes tájegységek emlékei között fennálló, gyakran egészen szoros művészettörténeti kapcsolatok ugyanis szakmai szempontból egyértelműen indokolttá teszik egységben való tárgyalásukat. A művek származására vonatkozó írásos adatok hiányában, gyakran még a stíluskapcsolatok alapos elemzését követően is nehezen vagy csak bizonytalanul határozható meg az alkotások készítésének vagy eredeti használatának pontos helye.

Az adattár közreadását megelőző kutatás számos, a tárgyak származására, korábbi őrzési helyére vonatkozó új információt is napvilágra hozott. Az Ipolyi Arnold gyűjteményéből származó számos jelentős műtárgy azonosítása például korábban nehezen és sok bizonytalansággal volt csak lehetséges. A közelmúltban előkerült a püspök nagyváradi hagyatéki dossziéjának rendezése során az a leltár, amely 1916 szeptemberében, a művek Budapestre szállítását megelőzően készült. A nyomtatásban is megjelentetett dokumentum az eddig ismert összeírásoknál lényegesen bővebb információkkal szolgál. Ennek alapján mostanra viszonylagos biztonsággal azonosíthatóvá váltak az Ipolyi-gyűjtemény tárgyai.

A katalógus összeállítása kiterjedtebb kutatómunka kezdetét jelenti. Amint arról az adattár szerzője, Sarkadi Nagy Emese beszámolt, a munka során született jelentős eredmények megkövetelik a kutatás folytatását. Korábban egymástól függetlenül tárgyalt emlékek összetartozására, stílus-összefüggések körvonalazására, történeti adatok pontosítására, ismert és kevésbé ismert személyek, donátorok azonosítására és ikonográfiai kérdések megválaszolására kínálkozik most lehetőség. A megnyílt új utaknak a bejárása, a kérdések átgondolt, elemző megválaszolása a következő évek során a gyűjtemény szakkatalógusának elkészítését teszi lehetővé a szakemberek számára.

A Keresztény Múzeum munkatársai a következő időszakban tervezik a már elkészült anyag angol nyelvre fordítását, mivel a gyűjtemény nemzetközi érdeklődésre is számot tart. A felhalmozott tapasztalatok segítik továbbá a többi gyűjteményi egység hasonló jellegű, online formában való közreadását is.

Az új online katalógus hozzáférhető a múzeum honlapján.


Szöveg és fotó: Keresztény Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria