Nagy-Britannia: engedélyezték a háromszülős embriók létrehozását

Kitekintő – 2013. április 4., csütörtök | 15:27

A brit termékenységügyi és embriológiai hatóság (HFEA) jóváhagyta azt az eljárást, amellyel egy harmadik személy DNS-ét is implantálhatják a mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriókba. A csíravonal megváltoztatása olyan genetikai módosulást eredményez, amely a következő generációkban is öröklődik.

A HFEA szerint a technológia alkalmazása „széles körű” társadalmi támogatottságot élvez, remélt előnyei nagyobbak a kockázatoknál, és nincs rá bizonyíték, hogy nem biztonságos. Javasolja ugyanakkor, hogy az eljárást kizárólag „súlyos betegségek” elkerülésére alkalmazzák, és figyeljék az ilyen beavatkozással születő gyermekek fejlődését. A hatóság egyes kutatóknak már korábban is engedélyezte ezt az eljárást; a mostani jóváhagyás törvénybe iktatásáról miniszteri döntést várnak.  

A HFEA a világ egyik legliberálisabb egészségügyi hatósága. Elsőként engedélyezte az ember-állat hibridekkel történő klónozási kísérleteket, az eugenikus szűrést, a nem megválasztását, valamint gyermekek génterápiás kezelésében szövetnyerésre használt „mentőembriók” létrehozását. Nagy-Britanniában az embriók kozmetikai – pl. szemszín szerinti – szűrése is megengedett. 

Az intézkedés számos bioetikus és orvos tiltakozását váltotta ki. „Ez volna az emberi csíravonal megváltoztatásának első törvényi engedélyezése, miközben régóta nemzetközi egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy ezt az erkölcsi határt nem szabad átlépnünk, mert ez oda vezet, hogy a jövőben 'kívánság szerint' génmódosított csecsemők szülessenek” – írta a Timesnak egy bioetikus-csoport.

A Guardianban tizenhárom orvos figyelmeztetett, hogy egy ilyen szabályozás amellett, hogy embertelenné, fogyasztóivá tenné a szülő-gyermek kapcsolatot, „első ízben tenné megengedetté a gyermekek és leszármazottaik szándékos genetikai módosítását, ami utat nyitna az ember további, beláthatatlan következményekkel járó genetikai manipulálása felé” – írja a LifeSiteNews.

Magyar Kurír  

(mk)