Napi sajtószemle

– 2014. szeptember 18., csütörtök | 11:25

A szeptember 18-i lapok szemléje

A Népszavában (9. o.) Rónay Tamás Ferenc pápa aktív külpolitikája címmel megjelent cikkében megállapítja: a Szentatya már korábban is jelezte, nem csak statisztaszerepet szeretne játszani a világpolitika színpadán, az iraki konfliktus nyomán pedig minden eddiginél karakteresebb diplomáciai tevékenységbe kezdett. A Vatikán a Közel-Keleten, a Koreai-félszigeten és más övezetekben is lépéseket tett a rendezésért. A szerző rámutat: bár a pápa lehetőségei nyilván korlátozottak a világpolitikai konfliktusok megoldását illetően, egyre kevésbé lehet figyelmen kívül hagyni véleményét.

A Magyar Nemzet (Napi… 15. o.) az olasz Corriere della Sera című milánói napilap egyik cikkét ismerteti, amely szerint Ferenc pápával szembeni állásfoglalásnak számít az a könyv, amelyben a Vatikán néhány jelentős bíborosa nemet mondott az elvált, majd polgárilag újraházasodó hívők megáldoztatására, ami a Szentatya által októberre meghirdetett püspöki szinódus egyik témája lesz. A Kitartani a krisztusi igazságban – Házasság és áldozás a katolikus Egyházban című könyv októberben jelenik meg Olaszországban és a tengerentúlon.

A Népszabadságban (12. o.) Csordás Lajos A jáki templom – Pesten címmel megjelent írásában úgy véli: a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom talán még a Mátyás-templomnál is izgalmasabb, több kincset rejtő szakrális épülete Budapestnek, csak ezt kevesen sejtik a dominánsan barokk külső miatt. A cikk szerzője emlékeztet rá: 2010-ben szenzációt keltő, 14. századi Madonna-szobor került elő, most pedig egy román kori templomalapot fedeztek fel a kutatók, ami Csordás szerint a főváros fontos látnivalói közé fog tartozni, „köveiben megérinthető történelmünk szinte minden korszaka”. Mezős Tamás, a Műegyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének tanára elmondta: a templomalapot bemutathatóvá és látogathatóvá teszik, lényegében egy román kori altemplomot alakítanak ki belőle a már meglévő barokk altemplom mellett.

A Székelyhon.ro Márton Áron üzenete hív családos konferenciára címmel adja hírül, hogy egy, a boldog emlékű gyulafehérvári püspöktől származó mottóval – „Az igazi szeretet nem egy, nem is tíz esztendőre szól. Nem visszavonásig vagy kiábrándulásig. Hanem örökre” – hívnak családkonferenciára Marosvásárhelyen. Az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett rendezvény idei tematikája: élet, házasság, szentség. Bakó Mária programkoordinátor elmondta: a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja Marosvásárhelyen egész évben foglalkozik családmegóvó tevékenységekkel. Szerveznek programokat férjeknek és édesapáknak, feleségeknek és édesanyáknak, házaspároknak, családos nyári táborokat tartanak, de még a párkeresőkkel és a „soha meg nem házasodókkal” is foglalkoznak. A szeptember 26–28. közötti konferencia gyakorlatilag az évnyitó rendezvényük, amelyet minden évben más tematikában szerveznek. Nyilatkozott a hírportálnak Szénégető István családreferens is, aki kijelentette: „Első látásra furcsának tűnhet, hogy éppen Márton Áron személyisége köré szerveződik a családkonferencia, de Márton Áron negyven évig volt püspöke a katolikus egyháznak Erdélyben a kommunizmus alatt, abban az időben, amikor minden eszközzel megpróbálták az egyházat felszámolni. Ilyen nehéz időkben küldött a Jóisten egy olyan embert, aki utat mutat a családoknak.” Hozzátette: Márton Áron üzenete az, hogy nem menekülni kell a gondok elől, hanem párbeszéddel megoldani azokat. „Írásainak aktuális üzenetén keresztül keressük a házastársak, családok életének megszilárdítását, jobbítását. A konferencia műfajából adódóan főként előadásokat jelent, de megígérhetem, nem csak üldögélni fognak a résztvevők.”

A háromnapos konferencia előadói között lesznek olyan, családpasztorációval foglalkozó szakemberek, akik a munka különböző területeit képviselik, így például elmondják, hogyan érték el Székelyudvarhelyen, hogy legalább egy nap ne végezzenek abortuszt a helyi kórházban. A konferencia meghívottjai Márton Áron életét, tanításait is közelebb hozzák a résztvevőkhöz. A rendezvény egyik legfontosabb meghívottja Kovács Gergely, aki Márton Áron püspök szentté avatási ügyének posztulátora Rómában, s nemcsak előadást tart majd a konferencia résztvevőinek, de ő celebrálja majd a szeptember 28-ai ünnepi záró szentmisét.

A Maszol.ro Palliatív központot nyitott a Caritas Székelyudvarhelyen címmel számol be arról,hogy kedden megnyílt a Szent Lukácsról elnevezett palliatív betegápoló központ Székelyudvarhelyen. A szeretetszolgálat már régóta tervbe vette egy olyan intézmény létrehozását, amely lehetőséget biztosít a gyógyíthatatlan, illetve krónikus betegek minőségi kezelésére, gondozására. Most a Kolping mozgalom által 2008-ban a Papkertben felépített épületet kapták meg erre a célra, melyet európai uniós támogatással sikerült átalakítani. Az épület ezáltal alkalmassá vált arra, hogy a betegségük utolsó stádiumában lévők olyan támogatásban részesüljenek, amely az egyéni kompetenciák megerősítésével az önálló élet teljes vagy részleges megtartását, visszanyerését tűzi ki célul.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír