Napi sajtószemle

– 2014. október 21., kedd | 10:58

Az október 21-i lapok szemléje

A Magyar Nemzet (14. o.) Kritikus szavak a bécsi érsektől címmel közli, hogy bírálta a szinódusról beszámoló sajtót a bécsi bíboros érsek. Christoph Schönborn szerint a média csupán két témára, az egyneműek házasságára és az elvált újraházasodottak áldoztatására figyelt. Holott a szinódus fő kérdése a család és a házasság, azon belül is a házasságkötések számának csökkenése volt. „Tekinteteteket először a nappalira, és ne a hálószobára vessétek” – idézte a vatikáni tanácskozáson elhangzottakat az érsek, utalva ezzel arra, hogy az egyháznak több figyelmet kellene fordítania a gyermeküket egyedül nevelőkre, az özvegyekre és az előző házasságból hozott gyermekekkel alkotott családokra. A szinóduson nem kaptak kétharmados támogatást a záródokumentumnak az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozására, valamint az azonos nemű párkapcsolatokra vonatkozó részei. Schönborn érsek szerint az ezzel kapcsolatos szavazást egyrészt Ignazio Marino, a római főpolgármester akciója befolyásolta, aki tizenhat meleg és leszbikus pár külföldön kötött házasságát anyakönyvezte a szinódussal egy időben az olasz fővárosban. A másik okként egyes nemzetközi szervezetek „masszív és agresszív” lobbiját említette, amit a javaslat elfogadása érdekében fejtettek ki.

A Magyar Hírlap (4. o.) Felszólítás a családok védelmére címmel arról ír: bár a kommentárok a „haladó” és „maradi” püspökök, valamint Ferenc pápa csatájaként ábrázolták a vatikáni szinódust, a tanácskozás sokkal inkább a családok előtti kihívásokról, illetve a család mint intézmény megvédésének szükségességéről szólt. A lap rámutat, hogy a nemzetközi és a hazai sajtóban nemigen idézik például a következő sorokat: „A kihívások között meg kell említeni a léttel járó fáradságot, elegendő, ha egy fogyatékkal élő gyermekre, egy súlyos betegségre, az öregek idegrendszeri leépülésére, egy szeretett személy halálára gondolunk. Gondolnunk kell a gazdasági nehézségekre is, amelyeket az önmagukból kifordult rendszerek okoznak, a pénz bálványozása, az arctalan, az igazi emberi célt nélkülöző gazdaság diktatúrája, amely megalázza az emberi méltóságot… A jóléti társadalom kultúrája elkábít minket, s a lehetőségek hiánya miatt derékba tört életek csak olyanok számunkra, mint valami látványosság, ami egyáltalán nem zavar bennünket… A házastársi szeretet, amely egyedüli és felbonthatatlan, megmarad az emberi korlátok számos nehézsége ellenére, ez az egyik legnagyobb csoda.” Ezért a szinódus résztvevői a kormányokhoz és a nemzetközi szervezetekhez fordultak, kérve őket, mozdítsák elő a családok jogainak érvényesülését a közjó érdekében.

A Maszol.ro A Szatmári Egyházmegyébe érkezik „az ifjúság keresztje” címmel adja hírül, hogy Krakkóban 2016-ban szervezik meg a katolikus ifjúsági világtalálkozót, a fiatalok azonban már most elkezdték felkészülésüket a nagy eseményre a találkozó keresztjének és ikonjának országról országra hordozásával. A tárgyakat most a Lengyelországhoz közel fekvő országok fogadják, köztük Románia, így jutnak el a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyébe is. Október 31-én Nagybányára, a Szentháromság-templomba érkezik a kereszt és az ikon, itt este 6 órától fogadják a fiatalok; Nagykárolyban, a Kalazanci Szent József-templomban november 1-jén délelőtt tizenegy órától; Szatmárnémetiben, a székesegyházban pedig 2-án, reggel kilenc órától ünneplik a kereszt és a Szűz Mária-ikon érkezését. A közös imádság lezárásaként mindenhol lehetőség lesz a kereszt előtti hódolatra. A szatmári ifjúság a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fiataljainak adja tovább a tárgyakat.

A Magyar Nemzet (Lemezt ad ki… 10. o.) hírt ad arról, hogy kiadja első lemezét Cristina nővér, az Olaszországban televíziós tehetségkutató versenyt nyert szicíliai orsolyita apáca. A két saját dalt és nyolc klasszikust tartalmazó album november 11-én jelenik meg.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír