Napi sajtószemle

– 2014. november 26., szerda | 12:01

A november 26-i lapok szemléje

A Újszó.com Ne csak a gazdaság körül forogjon Európa, a Magyar Hírlap (1., 5. o.) Olyan Európa kell, mely az eget szemléli és megvédi az embert, a Magyar Nemzet (1., 14. o.) Pápai intés Strasbourgban a vén Európának, illetve a Népszava (1., 8. o.) Pápai intelmek az EP-ben címmel részletesen, a Népszabadság (8. o.) Ferenc: Nem minden a gazdaság címmel pedig röviden számol be a Szentatya tegnapi történelmi látogatásáról és beszédéről a strasbourgi Európai Parlamentben. A Magyar Hírlap és a Népszava kiemelik, hogy helyükről felállva, hosszan és őszinte elismeréssel tapsolták meg az EP képviselői Ferenc pápa beszédét, melyben hitet tett a demokrácia, a környezetvédelem mellett, és figyelmeztetett: a társadalomnak fel kell karolnia a szegényeket és a bevándorlókat.

A Napi Gazdaság (16. o.) a nap idézeteként közli a Szentatya szavait: „Ne csak a gazdaság körül forogjon Európa, hanem tekintsen az emberre is, védje és oltalmazza az emberi méltóságot.”

A Magyar Nemzetben Hölvényi György néppárti EP-képviselő értékeli a pápa beszédét. A korábbi egyházügyi államtitkár szerint a Szentatya hidat tudott építeni a parlament számos ideológiát képviselő tagjai között, egyformán szólt a spanyol kommunistákhoz vagy a radikális jobboldalhoz: „Amikor az emberről beszél, akkor nem általában az emberről van szó, hanem mindenki magára ismer… Így olyan témákról is szót tudott ejteni, mint az eutanázia vagy az abortusz, amelyekről általában rendkívül heves vita van az EP-ben. A pápa nem önmagukban emelt ki fontos példákat, hanem összekapcsolta a témákat, személyessé tette őket, így sikerült az üzenetet átadnia a hallgatóságnak, amely láthatóan fogékony volt a szavaira.” A néppárt képviselője nem érezte úgy, hogy a pápa lesújtó véleménnyel volna Európáról. Hangsúlyozta: a Szentatya reményről és bátorításról beszélt, amellyel a fiatalokat ösztönözni kell. „A gazdaságközpontú unió helyett vissza kell térni az emberközpontú unióhoz… Az egyházfő még csak nem is újdonságot ajánl, hanem azt javasolja, hogy a jelenlegi helyzethez képest vissza kell térni a korábban elhagyott gondolkodásmódhoz, minthogy sokkal több van az Európai Unióban, mint amit most kihoznak belőle az illetékesek” – mondta Hölvényi György.

A Népszabadság (Pedofilgyanú… 8. o.) beszámolója szerint pedofília gyanújával vettek őrizetbe három katolikus papot és egy hittantanárt a dél-spanyolországi Granadában. A papokat az ultrakonzervatív katolikus csoport, a Los Romanones tagjának tartják. Egy 24 éves férfi robbantotta ki a botrányt Ferenc pápának írt levelében, amelyben azt állította: gyerekkorában több pap is szexuális visszaéléseket követett el ellene. A belügyminiszter szerint az egyház együttműködést tanúsít.

A Magyar Hírlap (Katolikus… 2. o.) közli, hogy a debreceni katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulója alkalmából Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök emlékévvé nyilvánította 2015-öt. A főpásztor felidézte: jövőre lesz háromszáz éve annak, hogy a nagyváradi püspök megalapította Debrecenben a Szent Anna-plébániát, ugyanis előtte 168 évig nem volt a városban római katolikus templom. Ezt az évfordulót méltóképpen megünneplik, bemutatják a múltat és a keresztény kultúra értékeit. Az emlékév vasárnap, advent első vasárnapján kezdődik Debrecen főterén, ökumenikus ünnepséggel.

A Székelyhon.ro Sokszínű a Caritas Gyergyó térségben címmel ír arról, hogy szerteágazó szociális tevékenységgel van jelen a gyergyói településeken a Gyulafehérvári Caritas, elősegítve a közösségek működését, a fennálló problémák megoldását és a lakók jólétét.

A Frissújság.ro (Egyházzenei…) közli, hogy negyedik alkalommal szerveznek egyházzenei énekversenyt november 29-én a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye öt–nyolc, valamint kilenc–tizenkettedik osztályos tanulói számára a nagykárolyi Szent László Közösségi Házban.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír