Napi sajtószemle

– 2014. december 20., szombat | 11:29

A december 20-i lapok szemléje

A Magyar Hírlap (14. o.) Látogatóit várja otthonába Ferenc pápa címmel az olasz La Repubblicacímű napilapra hivatkozva adja hírül, hogy megnyitja a nagyközönség előtt Castel Gandolfó-i nyári rezidenciája termeit Ferenc pápa, az apostoli palota egy részét pedig múzeummá alakítják át, ahol a pápai portrékat bemutató galéria kap helyet.

A Krónika.ro Teológia az interneten címmel számol be arról, hogy Antonio Spadaro olasz jezsuita pap, teológus a Cybertológia – Hogyan gondoljuk el a kereszténységet a világháló korában? című könyvének budapesti bemutatója előtt kijelentette: az egyháznak jelen kell lennie az interneten, hogy jobban elérje az embereket.

A Nyugatijelen.com Karácsonyi zenés áhítat a minorita templomban címmel adja hírül, hogy az aradi minorita templomszkólája és kórusa karácsonyi zenés áhítatra várja szenteste a híveket. A meghívón az egykori kiváló egyházzenész, Werner Alajos (1905–1978) gondolatai olvashatók: „Az Úr Jézus a legnagyobb egyszerűségben és szegénységben lépett a világba. Tudta, hogy hol vannak a márványpaloták és porfüroszlopok, de lemondott róluk, és megelégedett egy istállóval. Tudta, hogy hol pihen a hegyek gyomrában az arany és gyémánt, látta, hol vannak elrejtve a tenger mélyén a kagylók gyöngyei, de lemondott róluk, bölcsőjét nem rakatta ki velük, hanem megelégedett egyszerű jászollal. Ő, aki ruházza a mezei liliomokat, és gyönyörűséges májusi palástba öltözteti a földet, lemondott mindenről, és megelégedett egy kis szalmával. Egy dolgot azonban nem akart nélkülözni, egy földi élvezetről nem mondott le: a muzsikáról, a szép énekről. A betlehemi puszták felől gyönyörű éneket hozott a szél, a kis Jézus bölcsődalát angyalok énekelték: »Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek…«  És harminchárom év múlva, az utolsó vacsora után himnuszokat zengve mentek ki az Olajfák hegyére.”

A Magyar Nemzetben (23. o.) Farkas Adrienne Lefektetett szekrény címmel emlékezik meg arról, hogy 1944 októberében és novemberében Újvidéken a bevonuló szerb csapatok a Délvidék legnagyobb vérengzését vitték véghez a magyar lakosság körében. A legóvatosabb becslések szerint is ezerötszázan haltak meg, de vannak számítások, amelyek ennek a tízszeresét is reálisnak tartják. Három fiatal ferences atya, Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf és Kamarás Mihály kitartottak, és sorsközösséget vállaltak a rájuk bízott hívekkel. Mindhárman vértanúhalált haltak.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír