Napi sajtószemle

– 2015. január 20., kedd | 11:11

A január 20-i lapok szemléje

A Népszabadság (9. o.) Sehol egy táskahordozó címmel közöl egy fotót a Szentatyáról, amint ázsiai apostoli útjának befejeztével felfelé lépdel a repülőgép lépcsőjén. A lap emlékeztet rá: kevéssel a kép elkészülte előtt a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában becslések szerint hatmillió ember előtt mutatott be szentmisét Ferenc pápa. Százezrek búcsúztatták a repülőtérre vezető út mentén. A Népszabadság „sajátos öltözetű, magányosnak látszó” férfinak nevezi a fotó alapján a Szentatyát, aki maga cipeli a már ismertté vált nagy fekete bőrtáskáját. „Lehet, hogy ott fönt majd átadja valakinek. De addig is és ettől függetlenül: kézzelfogható Ferenc pápa üzenete.”

A Maszol.ro Washingtont és New Yorkot sem hagyja látogatás nélkül a pápa címmel adja hírül, hogy Philadelphia mellett Washingtont és New Yorkot is felkeresi majd Ferenc pápa a szeptemberi egyesült államokbeli látogatása során. Ezt hétfőn maga a Szentatya jelentette be újságíróknak a Fülöp-szigetekről a Vatikánba visszatérőben.

A Népszava (1., 3. o.) Távol a keresztény Európától címmel megjelent cikkében megállapítja: „Egyre keményebben támadja a bevándorlókat a Fidesz, sőt a kormánypártok az utóbbi napokban eljutottak odáig, hogy a bevándorlás drasztikus fokozódásáról vizionálnak, s a szerintük párhuzamosan növekvő terrorveszéllyel riogatnak.” A lap kiemeli, hogy a franciaországi terrortámadás után Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdések ügyében rendezett honvédelmi bizottsági ülésen is csak erről volt hajlandó beszélni a Fidesz, Kósa Lajos, a testület elnöke pedig – akárcsak már többedszer Orbán Viktor miniszterelnök – a bevándorlás és a terrorkérdés összemosása nyomán a „megélhetési menekültek” ellen emelt szót. Így nemcsak az EU migránspolitikájának, hanem a katolikus egyházfő elvándorlók és menekültek világnapján kiadott üzenetének is ellentmond „az állítólag kereszténydemokrata Orbán-kormány” – írja a Népszava. A lap idéz Ferenc pápa üzenetéből: „Az egyház, amely nem ismer határokat, és mindenki édesanyja, terjeszti a szolidaritás és befogadás kultúráját az egész világon, minden nép között, és ezért senkit sem szabad haszontalan, rossz helyen tartózkodó, vagy kiselejtezendő személynek tekinteni.” A cikk idézi Orbán Viktor szavait is: „Ez egy keresztény ország, van a szívünkben irgalom. Nyilvánvalóan, aki üldözött, annak segítséget kell nyújtani. Ugyanakkor a megélhetési bevándorlóknak nemet kell mondani, és világossá kell tenni számukra, hogy itt nem fogják megtalálni a megélhetésüket.”

A Magyar Hírlap (4. o.) A vicclap ellen tüntet az iszlám világ című tudósítása szerint az iszlám világban világszerte tovább folytatódnak a tüntetések a terrortámadást elszenvedett Charlie Hebdo című szatirikus hetilap múlt heti számában megjelent Mohamed-karikatúrák miatt. A legújabb adatok szerint Nigerben az elmúlt hét végén mintegy ötven keresztény templomot gyújtottak fel. A Gázai övezetben az iszlamista merénylőket éltették, Csecsenföldön, Iránban és Afganisztánban a francia hetilap karikatúrái ellen tiltakoztak.

A Székelyhon.ro Tudománytörténeti sorozat a csíkszeredai könyvtárban címmel közli, hogy decemberben kezdődött a Kájoni János Megyei Könyvtárban egy új beszélgetéssorozat, amelynek témavezetője Nagy Antal, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium nyugalmazott fizikatanára. A beszélgetések a tudományos gondolkodás fejlődését, a különböző történelmi korok tudományos világképének változását, az ember világról alkotott elképzelésének fejlődését járják körül. Csütörtökön 18 órától újra várja az érdeklődőket a nyugalmazott fizikatanár.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír