Napi sajtószemle

– 2015. február 27., péntek | 11:30

A február 27-i lapok szemléje

A Magyar Nemzet (14. o.) Pápai elszólás című cikke szerint „Ha a katolikus egyházfő mond valamit, akkor annak súlya van, ezért jól meg kell válogatnia minden egyes szavát.” Ferenc pápát most azért érte kritika, mert egy barátjának írt e-mailjében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Argentína is „mexikóiasodik”, utalva ezzel a drogkereskedelem növekedésére. Ezt követően a mexikói külügyminiszter hivatalosan is megkereste a pápát, hogy kifejezzék csalódottságukat. A Vatikán válaszában azonnal leszögezte: a Szentatya valóban rosszul fogalmazott, de egyáltalán nem állt szándékában megbántani a mexikói népet, vagy kétségbe vonni a kormány erőfeszítéseit.

Szintén a Magyar Nemzet (Válogatós… 14. o.) beszámolója szerint míg korábban csak mintegy kilencven elrabolt emberről szóltak a híradások, ma már úgy tűnik, hogy akár négyszáz asszír keresztényt is magukkal hurcolhattak az elmúlt napokban az Iszlám Állam fegyveresei.

A Maszol.ro Több mint száz asszír kereszténnyel végzett az Iszlám Állam címűhíradása szerint a dzsihadisták fogságában jelenleg 298 keresztény van, több mint száz embert megöltek közülük, közel negyven falvuk elnéptelenedett, házaik, iskoláik és templomaik sokaságát gyújtották fel a szélsőségesek a napokban. Egy vallási vezető szerint mintegy ötezer keresztény a környékbeli városokban rejtőzött el.

A Magyar Nemzet (14. o.) Fenyegetett keresztények címmel számol be arról, hogy egyelőre ismeretlen tettesek tegnap hajnalban felgyújtottak a jeruzsálemi Jaffa-kapu mellett található görögkeleti kolostort. Arisztarkhosz püspök, a görög ortodox közösség jeruzsálemi főtitkára a lapnak elmondta: két maszkot viselő ember hatolt be az épületbe a hajnali órákban, az ablakon át éghető folyadékot öntöttek be a fürdőbe, majd meggyújtották. A tűz nem terjedt el nagyon, az izraeli rendőrség is észrevette, mi történt, a tűzoltók pedig gyorsan eloltották a lángokat. A felgyújtott épület egy szeminárium, ahol a krisztusi tanokat tanulmányozzák az érdeklődők. Arisztarkhosz püspök hangsúlyozta: „Minket első alkalommal támadtak meg, de a közeli kis templomunkat már többször is.” Egyúttal emlékeztetett rá: „Krisztus a megbocsátásra tanított minket, így mi sem fogjuk megtorolni a gyújtogatást, és egyáltalán nem érezzük magunkat fenyegetve. Hiszünk Istenben, ő megvéd minket” – mondta az ortodox egyházi vezető. Hozzátette: az izraeliek többsége ugyanúgy ellene van az ehhez hasonló támadásoknak, csak egy aprócska kisebbség támad rá a keresztényekre a Szentföldön. A mostani támadás után a falon gyalázkodó feliratot találtak arról, Jézus kinek a fia, mellette pedig egy szöveget, amely Cion újjászületéséről szólt. A rendőrség ugyan folytatja a vizsgálatot, de minden jel arra mutat, hogy zsidó szélsőségesek hajtották végre az akciót. „Igen, le szoktak minket köpni” – ismerte el Arisztarkhosz püspök, hogy a fiatal zsidók közül néhányan hogyan viselkednek a Krisztust követő szerzetesekkel és papokkal, ha az utcán találkoznak velük. Hozzátette azonban: „Mi minden esetben a békés egymás mellett élést támogatjuk.” A Magyar Nemzet megjegyzi: a köpködés szinte mindennapos. Egy keresztény szerzetes a Háárec napilapnak elmondta: ez szinte a munkaköri leírásba is belefoglalható, annyira általános, egyetlen szerzetest sem ismer, akit ne köptek volna le ultraortodox fiatalok.

Az Újszó.com Ján Orosch vs. bencések: Mindenki mindenki ellen – diplomáciai üggyé dagad az egyházi vita! címmel idéziMario Giordano pozsonyi apostoli nunciust, aki szerint nem szabadott volna nyilvánosságra kerülnie annak a Vatikáni Kongregációtól érkezett levélnek, amelyben a bencés rendnek adtak igazat Ján Orosch-sal szemben, és amelyben a szerzetesrend komáromi vagyonának elkobzása miatt figyelmeztették az érseket. Giordano az ügyben a szlovák külügyminisztériumhoz fordult, hogy segítsenek megakadályozni diplomáciai levelezésük illetéktelen felhasználását. Állítja: a komáromi bencések képviselője, Szalay György visszaélt a vatikáni dokumentummal. Szalay viszont a bencések legfőbb képviselőjétől, Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapáttól jutott a levélhez. Ismertes: a nagyszombati érsek nem tudta megszerezni törvényesen a bencés rend komáromi telkeit, ezért megszüntette jogalanyiságukat. Orosch anélkül, hogy a bencésekkel konzultált volna, tavaly július 17-én a komáromi kataszteri hivatalnál átíratta a rend mintegy 3 millió eurót érő kolozsnémai (Kližská Nemá) és komáromfüssi (Trávnik) telkeit a nagyszombati érsekségre. Az ügyészség később ezt törvénytelennek ítélte. Orosch erre november 5-én kiadott egy dekrétumot, mellyel befejezettnek nyilvánította a bencés rend működését, és a kulturális minisztériumot arra kérte, hogy töröljék őket a jogi személyek listájáról. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Vatikánhoz fordult az ügyben. A Vatikáni Kongregáció által Mario Giordano apostoli nunciusnak küldött levélben az áll, hogy egyáltalán nem értenek egyet a nagyszombati érsek cselekedetével, és figyelmeztették őt. A Vatikán egyúttal megerősítette a bencések függetlenségét, hangsúlyozva, hogy csak az arra illetékes szerv szüntetheti meg a rend működését, ami jelen esetben a Szentszék. Ez áll a kongregáció főtitkára, José Rodríguez Carballo által aláírt levélben. Várszegi Asztrik állítja: diplomáciai úton jutott a levélhez, amely nem volt titkosított. „A levélben, amelyet hivatalos úton kaptam, az állt, hogy ugyanazt az állásfoglalást a pozsonyi apostoli nuncius is megkapta. Érintettként a levél tartalmát jogom és kötelességem volt megosztani a komáromi bencések képviselőjével, tehát a diplomáciai postával való visszaélésről szó sem lehet.”


Bodnár Dániel/Magyar Kurír