Napi sajtószemle

– 2015. március 5., csütörtök | 11:20

A március 5-i lapok szemléje

A Magyar Hírlap (5. o.) Az idős emberek felkarolását sürgette Ferenc pápa, az Újszó.com Ferenc pápa: az időseket selejtnek tekintő társadalom halálra van ítélve címmel számol be arról, hogy az egyre öregedő népességről beszélt, és az idősek társadalmi befogadását, segítését szorgalmazta Ferenc pápa szerdán a Vatikánban tartott általános audiencián (Lásd tegnapi, március 4-ei hírünket Ferenc pápa: ahol nem törődnek az idősekkel, a fiataloknak sincs jövőjük címmel.)

A Heti Válaszban (S.O.S. Kárpátaljáról 6. o.) Popovicsné Palojtay Márta, a beregszászi Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, a Majnek Antal munkácsi megyéspüspök kezdeményezésére létrejött Család és Élet magzatvédő szervezet vezetője nyilatkozik, aki segítséget kér a kárpátaljaiak számára, mert az ottani bérek az éhségövezetek szintjére csökkentek. Elsősorban pénzadományt várnak: „a Kárpátaljai Ferences Missziós Alapítványtól, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól vagy a Katolikus Karitásztól a pénz biztosan jó helyre kerül”. Az adományvonalak telefonszámai: Magyar Máltai Szeretetszolgálat: 1350 (hívásonként 250 forint); Katolikus Karitász: 1356 (hívásonként 500 forint); online adományozás: Ferences.hu.

A Magyar Nemzet (Napi… 15. o.) közli, hogy a katari politikai vezetéshez köthető Islam Web honlap vallási utasításba adta: le kell rombolni a piramisokat és a szfinxeket, mert azok még az iszlám előtti korból származnak, így elpusztításuk – minthogy bálványokról van szó – vallási kötelesség.

A Heti Válaszban (32–34. o.) Zsuppán András Hannibál ante portas címmel leszögezi: Líbia széthullása közvetlen veszélyt jelent Európára, az olasz partoktól néhány száz kilométerre megvetette lábát az Iszlám Állam (IS). „A Földközi-tenger túl keskeny, hogy megvédje Európát a menekültáradattól, talán még a kalózkodás is újraéled, a terroristák pedig a Vatikán elpusztításáról álmodoznak.” A szerző rámutat: a terrorszervezet kiadványaiban és weboldalain rendszeresen jelennek meg képek, hogyan tűzik ki a Colosseumra és a Szent Péter tér közepén álló obeliszk csúcsára a fekete zászlót. Katonai értelemben ez a vágyálom irreális, hiszen egyelőre még Líbiát sem uralják, Olaszország mégis aggódik az IS miatt, és katonai beavatkozást sürget.

Ugyancsak a Heti Válaszban (Nincs lakat… 42–44. o.) Szörényi László Széchenyi-díjas irodalomtudós nyilatkozik, aki elmondta: „Európát a kereszténység tartotta össze, de a kereszténység megrendült, így válságba került az európai öntudat is. Két istentagadó diktatúra határozta meg a múlt századot: Leniné és Hitleré. Hogy ez a két szörnyeteg mennyire rokon lélek, arra ma már bizonyítékunk is van. 1909-ben békésen sakkoznak egy bécsi kávéházban. A tulajdonos lánya festőnő volt, s megörökítette őket a játék közben. A kép hátoldalán aláírásukkal tanúsítják, hogy ők a jelenet szereplői.”

Az erdélyi hírportálok után ma a Magyar Nemzet (16. o.) Romániai vita a vallásoktatásról címmel foglalkozik azzal, hogy népszerűsítő kampányt folytatnak a romániai egyházak a szülők körében, hogy igényeljék gyerekeiknek az iskolai vallásoktatást. A lap emlékeztet rá: eddig a hittanoktatást nem igénylő szülőknek kellett kérést benyújtaniuk az iskolák vezetőségéhez, az Alkotmánybíróság azonban változtatott a gyakorlaton. Idézi a lap a költő-író Ana Blandiana emberjogi harcost, a romániai PEN Club alapítóját: „Miként engedheti meg egy szülő, hogy a gyermeke úgy döntsön: nem akar tudomást szerezni az európai társadalom alapjait képező erkölcsi elvekről?” Hozzá hasonlóan Sofia Vicoveanca népdalénekes, Dan Puric színész, Daniel Buzdugan rádiós műsorvezető, valamint a Connect-R művésznéven befutott Relu Mihalache hiphopénekes is kiáll az iskolai vallásoktatásért.


Bodnár Dániel/Magyar Kurír