Napi sajtószemle

– 2015. július 6., hétfő | 10:28

A július 6-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Magyar Hírlap (6. o.) Dél-Amerikába látogatott Ferenc pápa, a Magyar Nemzet (14. o.) Dél-amerikai körúton a katolikus egyházfő, a Napi Gazdaság (7. o.) Dél-Amerikába látogat a pápa, a Frissújság.ro Ferenc pápa a „remény kontinensére” utazott címekkel számolnak be arról, hogy Ecuador, Bolívia és Paraguay lesz az állomása a Szentatya tegnap kezdődött kilencedik külföldi apostoli útjának, amelyet az argentin egyházfő az egész dél-amerikai kontinensnek szentel.

A Frissújság olasz lapértesüléseket idéz, melyek szerint a Vatikánban aggodalommal kísérik a 78 éves Szentatya látogatását, főleg a bolíviai La Pazban, amely 4600 méter tengerszint feletti magasságon van. Ferenc pápáról ugyanis köztudott, hogy egy tüdővel él. Az egyházfőt orvosok is kísérik majd. Marko Machicao bolíviai kulturális miniszter szerint a pápa – a helyi lakosok szokása szerint – kokacserje-levelet rágcsálhatna az oxigénhiány elviselésére. Ezt a máshol törvény tiltotta növényt a bolíviai kormány szentnek tartja.

A Magyar Hírlap (Egyházi segítség… 5. o.) beszámolója szerint a Cseh Katolikus Püspöki Konferencia ülése után közölték: segítséget ajánlottak a cseh és morvaországi katolikus papok a kormánynak a bevándorlók problémájának megoldásában. Felhívást intéztek a plébániákhoz, hogy fogadjanak be keresztény családokat. A főpásztorok a kérdést meg akarják vitatni Bohuslav Sobotka miniszterelnökkel, mert „a terroristaveszély miatt szükség van az állammal és annak biztonsági szolgálataival való együttműködésre.”

A Népszava (8. o.) Nők robbantottak címmel közli, hogy öngyilkos női merénylő robbantotta fel magát vasárnap Nigériában egy evangélikus templomban. A terrorcselekményben az elkövetőn kívül öten meghaltak. Pénteken több, ugyancsak női merénylő robbantotta fel magát Nigériában. A robbantásokban legalább ötvenöten meghaltak, és száznál többen megsebesültek.

A Magyar Hírlap (Mindszenty József… 3. o.) és a Magyar Nemzet (Mindszenty József… 2. o.) beszámolói szerint újmiséjének századik évfordulóján Mindszenty József bíborosra emlékeztek szombaton szülőfalujában, Csehimindszenten. (Lásd a szombaton, július 4-én megjelent, Erdő Péter: Krisztusban lássuk meg a jövőt és a reményt! című tudósításunkat – a szerk.)

Az Erdon.ro Papszentelés: új munkás az Úr aratásában címmel adja hírül, hogy szombat délben örömteli eseménynek volt helyszíne a nagyváradi székesegyház: Böcskei László megyéspüspök áldozópappá szentelte a köröskisjenői plébánia hívét, Bakos Gábor diakónust.

A Székelyhon.ro Ünnepelt a húszéves Szent Miklós Kamarakórus című tudósítása szerint kórustalálkozó alkalmából szombat délután megtelt a gyergyószentmiklósi művelődési ház nagyterme: két évtizednyi éneklésből adott összefoglalót a Szent Miklós Kamaraegyüttes, és a 20. születésnapját ünneplő kórust ajándékozták meg dalaikkal a meghívott testvérkórusok is. A találkozó nemcsak a művelődési ház közönségének jelentett élményt, hiszen az ünnepi koncert előtt a Szent Miklós-templomban Boldizsár Ferenc lelkész áldása mellett felszentelték a védőszent nevét viselő együttes zászlaját.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír