Napi sajtószemle

– 2015. július 30., csütörtök | 10:28

A július 30-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Maszol.ro Két izraeli zsidó férfit vádolnak a Kenyérszaporítás templomának felgyújtásával címmel a jeruzsálemi közszolgálati rádió értesüléseire hivatkozva közli, hogy az izraeli rendőrség szerint két izraeli zsidó vádolható a Kenyér- és borszaporítás templomának egy hónappal ezelőtti felgyújtásával. Ideológiai okokból elkövetett gyűlölet-bűncselekmény szerepel a két – 19, illetve 20 éves – férfi, az Ofakim városban lakó Jinon Ruveni és az Elad nevű ultraortodox városban élő Júda Aszraf ellen benyújtott vádiratban. Eredetileg öt embert vettek őrizetbe a keresztény templom június 18-i felgyújtása miatt, de végül a Sin Bét, a belbiztonsági szolgálat és a rendőrség közös nyomozása alapján csak kettejüket vádolják a bűncselekmény elkövetésével.

A Sin Bét szerint a gyújtogatók egy olyan kis létszámú, szélsőséges ideológiát képviselő ultranacionalista csoporthoz tartoztak, amely 2013 óta több helyen is gyújtogatott. A csoport képviselői szerint csak az tekintheti magát zsidónak, aki szembehelyezkedik a keresztényekkel. Erre hivatkozva gyújtották föl a Kineret-tó (Genezáret-tó) északkeleti partjánál álló templomot, amelyet azon a helyen építettek, ahol az Újszövetség szerint Jézus öt cipóval és két hallal jóllakatott ötezer embert. A hírportál emlékeztet rá: az utóbbi években jobboldali zsidó szélsőségesek számos helyen gyújtogattak templomokban és mecsetekban, „Ez az ára" felirattal kísért gyűlölet-akcióikban.

A Magyar Nemzet (1.,16. o.) Századunk új rabszolgasága címmel készített összeállítást az emberkereskedelem mai világnapja alkalmából. A világnapra időzített tanulmány szerint az emberkereskedelem haszna megközelíti a fegyver- és drogkereskedelmét, az illegális tevékenység több ágazata ugyanis együtt ma már eléri az évi 3,5 milliárd eurós hasznot. María José Castano Reyero, a Madridban működő és a jezsuita rendhez tartozó Pápai Comillas Egyetem kutatója, a jelentés készítője elmondta: csak az emberkereskedelem évi 7-10 milliárd eurót mozgat meg, és évente legalább négymillió embert érint ez a tevékenység, ami lényegében már a XXI. század új rabszolgasága, és egyre inkább globális jelleget ölt. Leggyakoribb formája a szexrabszolgaság, főként azóta, amióta a szegénység elsősorban a nőket sújtja, mert ők hamarabb esnek egy ilyen hálózat csapdájába, mint a férfiak. Castano Reyeno jelentése nemcsak a prostitúcióra összpontosított, a kutatás folyamán kiderült, hogy több új bevételi forrás is gyarapítja a kereskedők hasznát: a szervkereskedelem és a rabszolgamunka. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiskorúakkal való kereskedelem más területeken is nő. Illegálisan fogadnak örökbe kiskorúakat, kereskednek a szerveikkel, de új, terjedő és riasztó jelenség, hogy a fegyveres konfliktusokban is felhasználják őket, például gyermekkatonának vagy öngyilkos merénylőnek, vagy bérkoldulásra kényszerülnek, és így gyakran más bűncselekményeket is elkövetnek a segítségükkel. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a legfrissebb adatok alapján 20,9 millió emberről tudja, hogy rabszolgaként dolgoztatják őket a mezőgazdaságban, az építő- vagy a textiliparban, cselédként, a tömegközlekedési ágazatokban. Éhbérért vagy még annyiért sem szégyenletes körülmények között dolgoznak szinte egész nap, a tisztálkodási lehetőségek vagy a legelemibb biztonsági előírások nélkül. A jezsuita egyetem kutatója aggasztó jelnek nevezi, hogy miközben évről évre egyre több az áldozat, három év alatt csökkent azoknak az emberkereskedőknek és bűnözőknek a száma, akik ellen eljárás indult (17 százalékkal), az elítélteké pedig 13 százalékkal. A jelentés sürgeti az érdekelt intézményeket, hogy az évekig tartó közöny után eljött az ideje, hogy a nemzetközi szervezetek a tettek mezejére lépjenek.

Az Erdon.ro Megáldották a gépjárműveket című beszámolója szerint vasárnap este a bazilikában tartott szentmise után Fodor József, a nagyváradi római katolikus püspökség vikáriusa megáldotta a székesegyház mellett, valamint a közelben lévő gépjárműveket. A szertartás után elmondta: Szent Kristóf a tizennégy segítő szent egyike, ő az utazók és a hajósok védőszentje. Manapság, amikor nagyon sok embernek, családnak van autója, és ennek következtében is különösen balesetveszélyessé vált a közlekedés, nagy szükség van Szent Kristóf közbenjáró imádságára.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír