Napi sajtószemle

– 2015. július 31., péntek | 10:26

A július 31-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Népszavában (9. o.) Rónay Tamás Csökkent Amerikában a pápa népszerűsége címmel ismerteti a Gallup legfrissebb felmérésének eredményét, amelyből kiderül: egy év alatt több mint 15 százalékkal csökkent Ferenc pápa népszerűsége az Amerikai Egyesült Államokban, elsősorban az amerikai konzervatívok körében. Miközben 2014 februárjában 76 százalék vélekedett kedvezően a Szentatyáról, megítélése mostanra 59 százalékra esett vissza. Rónay kifejti: az amerikai liberálisok körében ezt az magyarázhatja, hogy sokan gyorsabb lépéseket reméltek a családokat érintő témák, illetve az azonos neműek, a válás, a nők pappá szentelése kapcsán. A csökkenés a konzervatívok esetében arra vezethető vissza, hogy a pápa többször bírálta a globális kapitalizmust. A másik ok a környezetvédelemről szóló, Laudato si’ (Áldott légy!) kezdetű enciklikája lehet, amelyben az emberi tevékenységet bírálta a klímaváltozás miatt. A republikánusok jelentő része – akik nagyon érzékenyen reagálnak minden klímavédelmi kezdeményezésre – tagadja ezt. Rónay különösen meghökkentőnek nevezte Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátornak az enciklikával kapcsolatos megnyilatkozását. Egyenesen felszólította Ferenc pápát, hogy maradjon ki a klímavitából, s foglalkozzon azzal, amihez ért, a teológiával és az erkölcs témakörével. George W. Bush volt amerikai elnök öccse, Jeb Bush, aki republikánus jelöltként indulni kíván a következő elnökválasztáson, pedig gúnyosan megjegyezte: „a gazdaságpolitikai álláspontomat nem a bíborosok vagy a pápa határozza meg.” Hozzátette: szerinte a vallásnak arról kellene szólnia, hogy jobbá teszi az embereket, „nem pedig arról, hogy beleszól a politikába.” Rónay arra is kitér, hogy a Pew Research Center közvélemény-kutató intézet szerint az amerikai katolikusok 71 százaléka hisz abban, hogy a Föld klímája átalakuláson megy keresztül, de a republikánusokkal rokonszenvező keresztények mindössze 25 százaléka véli úgy, hogy az emberi tevékenység idézte elő az ökológiai válságot, szemben a demokrata pártra szavazó keresztények 60 százalékával.

A Magyar Nemzetben (16. o.) Balogh Roland Nem lesz katolikus pap az Antarktiszon címmel ad hírt arról, hogy ötvenhét év után katolikus misszió nélkül maradnak a kutatók a Déli-sarkon, miután az amerikai Nemzeti Tudományos Alap idén beszünteti az új-zélandi egyház nyári időszak alatt végzett lelkipásztori tevékenységét. Az amerikaiaknál protestáns tiszteletes, az oroszoknál pedig ortodox pap egyelőre marad a jeges kontinensen.

A Magyar Nemzet (Erdélyi… 2. o.) beszámolója szerint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekotthonából érkező húsz gyermeket látogatta meg a köztársasági elnök felesége tegnap a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban. Herczegh Anita elmondta: másodszor rendeztek a gyergyószentmiklósi gyerekeknek tábort Zánkán. Az államfő felesége szerint az a legfontosabb, hogy az ide érkező gyerekeknek életre szóló élményben legyen részük, mert onnan jöttek, ahol a megélhetés is nehéz, nemhogy egy balatoni nyaralás költségeinek előteremtése. Az lenne a legjobb, ha minden évben lehetne ilyen tábort szervezni nekik, sokuknak azonban az útlevél megszerzése a legnagyobb probléma.

A Székelyhon.ro A falunapokon szentelik fel a kápolnát címmel harangozza be, hogy a hétvégén Székelyvéckén is falunapot rendeznek, és újabb maradandó emlékjelet adnak át az utókornak: a falu fölötti kilátóhoz tavaly épült székelykapus „székely golgota”, idén pedig a keresztút befejezéséhez kápolnát építettek, amelyet vasárnap délben szentelnek fel. A pénteki borbemutatón begyűlt összegeket is az építési költségek fedezésére fordítják.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír