Napi sajtószemle

– 2015. augusztus 3., hétfő | 10:19

A augusztus 3-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Népszavában (7. o.) Hegyi Gyula Ferenc pápa keresztje címmel fűz kommentárt ahhoz, hogy a Greenpeace magyarországi szervezete lefordította és feltette a honlapjára Ferenc pápa bolíviai beszédét, a cikkíró szerint azért, mert a Szentatya túllép az általánosságban megfogalmazott zöld közhelyeken, sőt, a párizsi klímatalálkozóra való finom utalásként szól az „eredmény nélküli csúcstalálkozók” soráról is. Kimondja, hogy a fenyegető klímakatasztrófáért a jelenlegi gazdasági rend, a „profit minden áron” szemlélete és elsősorban a „nagy tőkés táraságok” felelősek. Hegyi arra is kitér, hogy Evo Morales bolíviai elnök sarlóból és kalapácsból formált keresztet ajándékozott a Szentatyának. A keresztet a korábbi jobboldali diktatúra által halálra kínzott jezsuita szerzetes, Luis Espinal tervezte, akiről a pápa Bolíviában külön megemlékezett. A cikk szerzője nyilvánvalónak tartja, hogy a marxista Morales politikai szándékkal ajándékozta meg a pápát a kommunista jelképként is felfogható feszülettel. Ám a Szentatya felül tudott emelkedni a politikai szempontokon. „A sarló-kalapácsban nem a nevében elkövetett bűnöket látta, hanem azokat az egyszerű embereket, akik jó szándékkal és tiszta hittel követték ezt a jelet. Vagyis egy gesztusról, amelyről rosszat és jót is lehet feltételezni, ő elszántan a jót gondolta, és nem a rosszat. Ez mélyen keresztényi magatartás, de sajnos fényévnyi távolságra áll a mai magyar közélettől. Pedig nélküle egyre mélyebbre süllyedünk a kollektív gyűlölködésben.” A magát baloldali katolikusnak nevező cikkíró rámutat: van mit tanulnunk Ferenc pápától. „Az értékválsággal küzdő magyar és európai szociáldemokrácia máris nagy lépést tenne előre, ha legalább az általa említett szent jogokat – a föld, a lakhatás és a munka – komolyan venné. Szigorúan és következetesen képviselné a teljes foglalkoztatást, a lakhatáshoz való elemi jogot és az egyenlőtlenségek elleni szigorú küzdelmet a globális tőke érdekeivel szemben. És lenne bátorsága odáig jutni, mint Ferenc pápa, aki ’finom diktatúrának’ nevezi azt a gazdasági rendszert, amelyben a ’tőke bálvánnyá vált’.”

A Magyar Hírlap (5. o) Támogatás a külhoni egyházaknak, a Krónika.ro pedig A magyar kormány megduplázza a külhoni egyházi személyek támogatását címekkel számol be arról, hogy Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi ügyekért felelős államtitkára részt vett vasárnap az erdélyi Máriaradnán, a katolikus kegytemplom és volt ferences kolostor újraszentelésén, a ferences rendi múzeum megnyitásán, és bejelentette: a jövő évtől duplájára emelkedik a külhonban szolgálatot teljesítő egyházi személyek támogatása.

A Székelyhon.ro Az egykori kilátó helyén kápolnát szenteltek című tudósítása szerint a tavaly elkészült székely Golgota után idén újabb kegyhellyel gyarapodott a Mária völgyében fekvő Székelyvécke. A falunapok keretében ezúttal felavatták az Isteni irgalmasság kápolnáját. A vasárnapi ünnepségen több száz zarándok vett részt.

A Magyar Nemzet (2. o.) Több tízezer roma halt meg címmel számol be arról, hogy a hétvégén itthon és Auschwitz-Birkenauban is a holokauszt cigány áldozataira emlékeztek. A többmilliós európai cigányság húsz-harminc százalékát, a megszállt európai országok cigányságának csaknem felét gyilkolták meg a II. világháborúban. 1944. augusztus 2-áról 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg. A polgári napilap közli azt is, hogy tegnap este ökumenikus imádság kezdődött a VIII. kerületi Jézus Szíve-templomban a Sant’ Egidio Közösség szervezésében.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír