Napi sajtószemle

– 2015. augusztus 5., szerda | 10:16

Az augusztus 5-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Magyar Hírlap (6. o.) Több mint ezer magyar fiatal találkozott Ferenc pápával címmel számol be arról, hogy a magyarországi és határon túli egyházmegyékből érkezett több mint ezerhatszáz magyar fiatal vett részt tegnap a római Szent Péter téren a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) találkozóján, amelyhez Ferenc pápa is csatlakozott (Lásd tegnapi, augusztus 5-ei hírünket a Ferenc pápa a ministránsokhoz: Istent nem korlátozzák a mi tökéletlenségeink címmel – a szerk.)

Ugyancsak a Magyar Hírlap (6. o.) Püspöki szigor címmel hozza a lengyel püspöki kar kánonjogi tanácsa elnökének tegnap közzétett nyilatkozatát: „Bronislaw Komorowski lengyel elnöknek, valamint azoknak a lengyel politikusoknak, akik jóváhagyták a mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvényt, tartózkodniuk kellene a szentáldozástól, amíg nyilvánosan nem változtatnak véleményükön.” Andrzej Dziega érsek arra reagált, hogy Komorowski július végén – heves politikai és társadalmi vita után – aláírta a törvényt, mely a meddőség gyógyítását is szabályozza.

Az Erdon.ro (Templomfelújítás… ) hírül adja, hogy felújítás alatt áll a várad-velencei ortodox templom. A restaurálással szeptemberig kell végezni. A velencei ortodox templomot 1768-1779 között építették provinciális barokk stílusban, építője Schultz mester volt. Péter I. Zoltán helytörténész elmondta: a templom helyén 1720-ban még egy fatemplom állt. A templom 1836-ban leégett, és 1864-re építették újra, ekkor kapta 40 méter magas tornyát is. Péter I. Zoltán hozzátette, hogy a 18. században nagy számban éltek ortodoxok Velencében, románok mellett görögök, szerbek, macedónok is, ez tette szükségessé egy ortodox templom építését.

A Magyar Nemzet (10. o.) A titkok háza a Várban című beszámolója szerint hétfő óta látogatható a budai Várban nyolc évvel ezelőtt feltárt XIII. századi zsidó rituális fürdő, amelynek létezése igazolja azt a sokáig vitatott tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett. A tíz méter mély mikvében a felújítást követően a víz visszavette magának az uralmat. A lap emlékeztet rá: egy új városban a zsidó közösségnek először a mikvét kellett megépítenie, nem is a zsinagógát. A legszigorúbb előírásokat kell követni: a zsidó hitű nőknek, akiknek zsidó a férjük, első ízben az esküvőjük előtt, majd minden hónapban a havi vérzésük utolsó napjától számított hetedik napon kell alámerülniük. A menstruáció alatt és az utána következő hét napon, amíg az asszony nem merült el szabályszerűen a mikvében, tilos a házasélet. Úgy tartják: a mikve lényege beengedni Istent a házasságba.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír