Négy égtájról zarándokoltak Péliföldszentkeresztre az első Szalézi+ túra résztvevői

Hazai – 2016. június 15., szerda | 9:02

Június 11-én, szombaton a szalézi rend magyarországi bölcsőjébe, Péliföldszentkeresztre zarándokoltak a rend lelkisége iránt érdeklődő túrázók. Pesthidegkútról, Vértestolnáról, Dorogról és Nyergesújfaluról indultak útnak a résztvevők a szalézi szentekről elnevezett egyes szakaszokon.

Három irányból gyalogosan, Pesthidegkútról pedig kerékpárral tehették meg az utat a zarándokok.

Ábrahám Béla tartományfőnök szerint igen fontos, hogy négy olyan személy – szalézi szent vagy kiemelkedő, jeles egyéniség – nevéhez kötődtek az egyes szakaszok, akiknek élete és személye napjainkban is példaértékű.

A Pesthidegkútról, a Don Bosco-nővérek rendházától induló kerékpáros zarándoklatot a rend alapítójáról, Bosco Szent Jánosról nevezték el. A csoportot Jani Áron szerzetesnövendék vezette.

A tatabányai sziklás, hegyes-dombos szakasz Szalézi Szent Ferencről kapta nevét, emlékeztetve a szent hittérítő útjaira.

A két rövidebb út két helyi kötődésű szalézi szerzetesnek állított emléket: a nyergesújfalui szakasz Zafféry Károlynak, az első magyar szalézinek, aki itt töltötte életének utolsó napjait és itt temették el. Tudós pap volt, aki több nyelven beszélt, iskolát igazgatott, újságot szerkesztett, sokáig kereste a helyét, és csak 61 éves korában tett szalézi fogadalmat. Szüntelen istenkeresése példaként szolgált a zarándokok számára az úton.


A Dorog felől, a Szent Borbála-templomtól induló szakaszt a szalézi misszionáriusról, Vándor Józsefről nevezték el, akinek emlékét szülővárosában is őrzik. Péliföldszentkereszten volt novícius, ahonnan fiatalon elkerült Kubába, abban az időszakban, amikor Fidel Castro forradalmárai és Battista fegyveresei között dúlt a harc. Santa Clarában, ahová a küldetése kötötte, a békét közvetítette az ott élők számára a forradalom és a harc idején is.

A Szalézi+ (Szalézi Plusz) zarándoklatokat a Don Bosco Szaléziak a Mária Út, a Lélektúrák, a Négy Égtáj Egyesület és a Via Margaritarium – Gyöngyök Útja munkatársaival együttműködésben szervezték meg, hogy jó alkalmat teremtsenek mindenki számára, aki egy kis pihenésre, túrázásra és lelki feltöltődésre vágyik.

A négy irányból érkező zarándokok végül a péliföldszentkereszti kegytemplomban közös szentmisével adtak hálát.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria