Nem feltétel többé a tiszta élet a presbiteriánus lelkészeknél

Kitekintő – 2011. május 12., csütörtök | 14:50

A május 10-én elfogadott alapszabály-módosítás értelmében az amerikai presbiteriánus egyházban mostantól aktív homoszexuális, illetve házasságon kívüli kapcsolatban élő személyek is lehetnek lelkészek. A módosítást szavazattöbbséggel fogadta el a presbiteriánus egyház 173 helyi szervezete.

Az egyház alkotmánya 1997 óta megkövetelte leendő lelkészeitől, hogy „férfi és nő házassági szövetségén belüli hűségben vagy egyedülállóként tisztaságban” éljenek. Mostantól csupán annyi a követelmény, hogy az egyházi elöljárók vizsgálják meg „a jelentkező hivatását, adottságait, felkészültségét és azt, hogy alkalmas-e a feladatra”.

A helyi egyházi testületek továbbra is szabadon dönthetnek a lelkészjelöltek elfogadásáról. Az alapszabály-módosítás hatására megeshet, hogy egyes helyi közösségek velük azonos nézeteket valló presbitériumhoz vagy más felekezethez csatlakoznak. A presbiteriánus egyház a negyedik jelentős amerikai protestáns felekezet, amely engedélyezte nyíltan homoszexuális lelkészek működését – írja a CNA.

Magyar Kurír

(mk)