Német kitelepítési emléknap Mosonmagyaróváron

Hazai – 2014. június 13., péntek | 9:02

Idén Ägidius J. Zsifkovics eisenstadti püspök celebrált ünnepi szentmisét a németek a német kitelepítési emléknapon Mosonmagyaróváron. Az eseményről a Győri Egyházmegye tájékoztat.

1946-ban május 20-án indult az utolsó vonat a város kitelepítésre ítéltetett német ajkú lakosaival Németország felé. A Mosonmagyaróvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Mosoni Német Származásúak Egyesülete a város polgárait, főleg a német nemzetiséget a mosoni Nepomuki Szent János-plébániatemplomba invitálta az évfordulón német nyelvű emlékező szentmisére. Az emléknapot 1996 óta tartják meg a városban.

A szentmise főcelebránsa és szónoka Ägidius J. Zsifkovics eisenstadti püspök volt. Vele szolgáltak az oltárnál Kapui Jenő címzetes kanonok és mosoni plébános, Mogyorósi Márk mosoni káplán, Bodó Zoltán magyaróvári plébános, Mészáros Miklós magyaróvári káplán és Drobilits József. A szentmise kezdetén a mosoni templom Szent Cecília kórusa Kiss Ödön Ecce Sacerdos című kórusművét adta el Szodfridt Gyula vezényletével. A szentmisén a Heideröslein émet nemzetiségi dalkör Michael Haydn miséjét énekelte. Eredits Milán, a Móra-iskola tanára német és magyar nyelven emlékezett meg a 68 évvel ezelőtti eseményekről, majd Kocsisné Balassa Gyöngyi, a Mosonmagyaróvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a püspököt és az egybegyűlteket, s ajándékot adott át a főpásztornak.

Zsifkovics püspök német nyelven elmondott homíliájában kifejezte abbéli reményét, hogy az a sötét idő, mint amilyen a kitelepítés volt, soha nem ismétlődik meg. Magyarország nyugati, illetve Ausztria keleti részén nagyon régóta élnek együtt különböző kultúrák és népek. Nem mindig volt békés ez az együttélés, azonban hála Istennek, a háború óta béke uralkodik. A püspök hangsúlyozta: bennünk Krisztus békéjének kell élnie, s a békés egymás mellett élés helyett a békés egymással élés kell, hogy legyen a célunk.

A szentmisét követően a templomból a Rozália-kápolnához vonult az emlékezők sokasága a Kühne Koncert-fúvószenekar vezetésével. Itt a Heideröslein dalkör és a Móra-iskola tanulói adtak műsort, majd megkoszorúzták a kápolna belső falán lévő kitelepítési emléktáblát.

Ezt követően a meghívottak a plébánia udvarába mentek, ahol közösen fogyasztották el a vacsorát. A város németsége megköszönte Nagy István polgármesternek, hogy eljött és együtt emlékezett a 68 évvel ezelőtti eseményekre.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria