Nemzetközi keleti kánonjogi konferenciát tartottak Nyíregyházán

Hazai – 2024. április 15., hétfő | 10:30

A nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthont a keleti kánonjogászok éves szakmai találkozójának április 4–6. között. Az eseményről Szabó Péter számolt be a Nyíregyházi Egyházmegye honlapján; írását szerkesztett formában közöljük.

Egy 2007-es hasonló rendezvényt követően második alkalommal szervezték meg a nyíregyházi főiskolán a keleti kánonjogászok szakmai találkozóját.

A tudományos találkozó a nemzetközi munkacsoport 25 éves jubileumi konferenciája volt. A Gruppo DCO első szakmai eszmecseréjét 1999-ben rendezték meg Budapesten. Az akkor megfogalmazott célok és működési modell időtállónak bizonyultak. A bő két évtizedes tevékenysége és közel húsz konferenciakötete számottevő hatást gyakorolt a keleti (katolikus) kánonjogtudomány fejlődésére.

A jubileumi program – hét nemzet képviseletében tizennégy előadás – elsősorban a keleti egyházi alkotmányjog időszerű kérdéseit elemezte, illetve több előadás az általános normák egyes témaköreit tárgyalta.

A konferencia eszmecseréin a görögkatolikus egyházak neves szakemberei is részt vettek, aktív közreműködésükkel gazdagítva az összejövetelt.

A program informális kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amelyen elsősorban a törékeny szociológiai helyzetű keleti katolikus egyházak jövőjének kérdéséről és a kánonjog e kérdéssel kapcsolatos feladatairól volt szó.

A keleti kánonjogi munkacsoport tagjait – a közös szakmai elköteleződés mellett – több mint két évtizedes barátság is összeköti. Ezek a kapcsolatok a tudományos párbeszéd élménye mellett mindig meglehetősen vidám hangulatot is kölcsönöznek Gruppo DCO összejöveteleinek. E vonás a szakma más képviselői számára is szimpatikussá teszi a közösség összejöveteleit.

A munkacsoport találkozóinak a keleti kánonjog művelésén túl a keleti egyházak megismertetése is kimondott célja. E téren a nyíregyházi székesegyház és a szemináriumi kápolna új falfestményei láthatóan különleges élményt nyújtottak a résztvevőknek.

A program máriapócsi látogatással zárult.

A Görögkatolikus Metropólia a keleti kánonjogászok körében egyre ismertebb, hiszen – a jelen munkacsoport két nemzetközi konferenciája mellett – 2017-ben a Keleti Kánonjogi Társaság világkongresszusának is házigazdája lehetett.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Vándor Ilka Borbála/SZAGKHF

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria