Nevetni és jót tenni

Megszentelt élet – 2014. július 21., hétfő | 19:49

Ha nevetéssel tudjuk kezdeni a napot, már nyert ügyünk van – vallja a 82 éves Maria Goretti Wagner CJ nővér, aki kiadta kedvenc vicceinek gyűjteményét. A könyvecske megvásárlásából befolyó bevétellel a rend ukrán misszióját támogatják – írja a Zenit hírügynökség.

A 82 éves Maria Goretti Wagner CJ, az altenmarkti Damenstift kolostor szerzetese egész életében vallotta a nevetés, a humor jótékony hatását. A vidámság fitté és ellenállóbbá tesz. Bár az életben sokszor nincs kedvünk nevetni, annál inkább fontos, hogy törekedjünk megőrizni önmagunkban az optimizmust és az életörömet – hirdeti a nővér.

Nyugdíjazása előtt Maria Goretti Wagner Münchenben és Deggendorfban tanított. Munkájában soha nem mondott le a humor eszközéről. Hetvenévesen fogott hozzá, hogy elsajátítsa a számítógép kezelésének módját, s mikor kifogyott a gyakorlószövegekből, egy életen át mesélt vicceit kezdte leírni.

2004 óta tevékenyen vesz részt egy Ukrajnát segítő projektben. A viccgyűjtemény bevételéből származó összeget ennek támogatására fordítja.

Ajánló a gyűjteményből:

Hittanórán elhangzik a kérdés: „Ki tudja megnevezni a négy evangelistát?” Az osztály észben szerény tanulója már sorolja is: „A négy evangélista a következő három: Péter és Pál.” Óra után a katekéta elmeséli a tanáriban az esetet, mire kollégája azzal vigasztalja: „Nohát, legalább kettőt tudott.”

Egy iskolai fogalmazásban olvasható: „Vasárnap tartották a falunkban a harangszentelést. Szép beszédet tartott a plébános, a polgármester és a tanárunk. Miután felakasztották őket, sokkal szebb lett a falunk.”

Magyar Kurír