Nicora bíboros lesz a vatikáni pénzügyi felügyelet vezetője - videóval

Kitekintő – 2011. január 20., csütörtök | 11:55

XVI. Benedek Attilio Nicora bíborost nevezte ki a Vatikán nemrég felállított pénzügyi felügyeleti szerve vezetőjének. A bíboros jelenleg a Szentszéki Vagyonkezelő elnöki feladatait látja el, most így a Pénzügyi Információs Felügyeletet is ő vezeti majd.

A szervezetet, a „vatikáni PSZÁF-ot” 2010 végén alapította a Szentatya. A szervezet felügyelőtanácsának négy tagja lesz. A PIF feladata a pénzügyi visszaélések megakadályozása és felderítése, valamint tartania kell a kapcsolatot az Európai Unió pénzügyi felügyeleteivel is – írja a CNA.

A bíborost négy olasz szakértő, Claudio Bianchi, Marcello Condemi, Giuseppe Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto és Cesare Testa fogja segíteni munkájában. Az igazgatót Nicora fogja kinevezni.

A felügyeletnek joga lesz ellenőrizni minden vatikáni szervezet pénzügyi és más vagyoni tranzakcióit, és független minden más vatikáni pénzügyi intézménytől, beleértve a Vallási Műveletek Intézetét, a „Vatikán bankját” (IOR).

A Vallási Műveletek Intézete speciális bank, ügyfelei közt kizárólag a Szentszék alkalmazottai, egyházmegyék és szerzetesrendek találhatóak, és létrehozásának célja az volt, hogy a különböző vallási célú szervezetek ne spekuláljanak a pénzzel. 

Az új felügyelet április elsején kezdi meg munkáját a december 30-án hozott rendelkezések értelémben, amelyek ekkor lépnek hatályba.

Magyar Kurír