Önkéntesek segítenek Róma utcáin a koronavírus-járvány idején

Kitekintő – 2020. április 4., szombat | 19:37

Maradj otthon! – ez a kötelességünk ezekben a napokban. De mit tegyen az, akinek nincs otthona? Rómában sok hajléktalan köszönheti a túlélést a segítő szervezeteknek és a plébániáknak, melyek önkéntesei a koronavírus-fertőzés kockázata ellenére sem hagyták abba szolgálatukat.

Kevés olyan segítő szervezet maradt az olasz fővárosban, amelyik továbbra is folytathatja működését a hajléktalanok között. A római utcákon tevékenykedő önkéntesek fóruma 2800 tagot számlál 44 különböző közösségből. Sokan azonban a járványhelyzet miatt úgy döntöttek, hogy csökkentik szolgálatukat.

Ferenc pápa március 31-i reggeli homíliájában kérte, hogy ne feledkezzünk meg az utcán élőkről: „Imádkozzunk ma a hajléktalanokért, akik ebben a helyzetben – amikor azt kérik tőlünk, hogy maradjunk otthon – azt kérik tőlünk, hogy hadd legyenek valahol otthon. Imádkozzunk, hogy a társadalom észrevegye őket és segítsen rajtuk, az Egyház pedig fogadja be őket”.

A nehézségek ellenére folytatja működését például a Comunità Santo Stefano (Szent István Közösség), amely már 25 éve minden hétfőn ételt oszt az olasz fővárosban, a Tiburtina pályaudvaron. Az egyesület alapítója, Armando Andreoni a Vatikáni Rádiónak így indokolta döntésüket:

Ez a próbatétel ideje mindenkinek. Azoknak még inkább, akik félő, hogy kimaradnak mindenből, akiknek nincs választási lehetőségük: vagyis a hajléktalanoknak. Ingyen kaptuk, ingyen kell adnunk. Nem halhatnak éhen a koronavírus miatt. A szeretetszolgálat soha nem szűnhet meg.

A Szent István Közösség húsz önkéntese minden hétfőn este meleg ételt gyűjt a családoktól és a plébániáktól, akik vállalják, hogy főznek a hajléktalanoknak. Az egyszemélyes adagokat elviszik a Tiburtina pályaudvarra, ahol a rászorulók már számítanak rá. Az ételosztás kezdettől fogva a szabad ég alatt történt, ezért így most, a járvány idején a fertőzés veszélye is kisebb. „Utcán élő barátaink ugyanúgy félnek a fertőzéstől, ezért a biztonsági távolságot betartva állnak sorban. Van, aki szájmaszkot visel, mint mi mindannyian, akik az ételt osztjuk” – mondta el Armando Andreoni.

Az elmúlt 25 évben az önkéntesek csoportja kapcsolatokat épített ki pizzériákkal és éttermekkel. Amikor a római éttermeket be kellett zárni a fertőzés terjedésének visszaszorítása miatt, azok a vendéglátóhelyek, melyek kapcsolatban álltak a közösséggel, fölhívták őket, hogy vigyék el a hűtőszekrényeikben maradt ételt és osszák szét a szegények között.

A hétfőnként szokásosan ellátott 70 emberhez még körülbelül 30-an csatlakoztak Róma különböző részeiből, mivel a tartózkodási helyük közelében lévő egyesületek most nem működnek.

Nehezítette a segítségnyújtást, hogy a kezdetben, március elsején kiadott kijárási korlátozásokról szóló kormányrendelet, nem engedélyezte az önkéntes tevékenység miatti lakhelyelhagyást. Az utóbbi rendeletek azonban javítottak a helyzeten, megkönnyítve az önkéntes szolgálatot.

„Az a szép, hogy kezdettől fogva nagy szolidaritást tapasztaltunk; a családjaink szeretnének segíteni ebben a helyzetben, ami mindenki számára nehéz” – zárta interjúját Armando Andreoni, a Szent István Közösség alapítója.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria