Országos elismerésben részesültek a Székesfehérvári Egyházmegye munkatársai

Hazai – 2016. február 11., csütörtök | 19:00

Február 9-én Spányi Antal megyéspüspök jelenlétében, a székesfehérvári Szent Gellért Hotelben mutatták be az érdeklődőknek Somogyi Pál belsőépítész és Németh Antal sörfőző országos elismeréseit, amelyeket a Székesfehérvári Egyházmegyéért végzett munkájukért vehettek át még 2015-ben.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Székesfehérvári Egyházmegye, mint Székesfehérvár jelentős turisztikai látványosságainak tulajdonosa, az épített egyházi örökség védelme mellett nagy gondot fordít a turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére is. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a püspöki palota, a belvárosi templomok évente sok ezer turistát vonzanak.

Az egyház bölcsessége és évezredes hagyományai arra intenek bennünket, hogy a hozzánk érkező vendégekről lehetőségeink és tehetségünk szerint a legjobban gondoskodjunk. 2014-ben önerőből újítottuk fel a Szent Gellért Hotelt. Tervezésére Somogyi Pál belsőépítészt kértük fel, akivel 2007-ben a Barátok boltja, 2013-ban pedig a Szent István Művelődési Ház egy részének felújítása során is dolgoztunk már együtt. Nagy örömmel értesültünk róla, hogy a Vigadóban 2015 decemberében egyházmegyénk megbízásából készült munkájáért átvehette „Az év belsőépítésze” díjat – hangzott el Spányi Antal püspök köszöntőjében.

Somogyi Pál Ferenczy-díjas építész a 2000-ben átadott hotel komplett belső áttervezésével harmonikusan kapcsolta össze a szálloda kettős funkcióját: a világi nyitottságot és a kifejezetten hitéletet szolgáló, egyházi vendégforgalmat.

Az enteriőrtervezés mindig a hangulat tervezése is, a csomópontokba bele lett rejtve a szakralitás, az anyagok, fények, részletek gazdagsága adta ki az egészet. Fontos szempont volt, hogy aki belép ide, érezze, hogy a léleknek itt nagyobb szerepe van – hangsúlyozta az építész a sajtótájékoztatón.

A szálloda földszintjén nyílt meg a város első kézműves sörözője, ahol 2015 augusztusától fogyaszthatók a székesfehérvári püspöki sörök. A megyéspüspök megrendelésére, egyedi recept alapján Németh Antal sörfőző készíti a sörkülönlegességeket, Pein Ádámmal közös vállalkozásukban, a Monyo Sörfőzdében. A Szent Imre búzasört, a Szent Gellért pilseni típusú sört és a Prépost portert kizárólag Székesfehérváron, a Szent Gellért Hotel földszintjén működő kézműves sörözőben lehet kapni. A manufaktúra, a 2015 szeptemberében megrendezett tizedik, jubileumi Főzdefeszten nyerte el az „Az év sörfőzdéje” kitüntetést, majd idén februárban, az írországi The Dublin Craft Beer Cup 2016 nevű versenyen öt bronzérmet szerzett.

A kézműves sörök területén az egyház kezdi visszahozni azokat a hagyományokat, amelyek évszázadokig megvoltak – mondta el Németh Antal sörfőző mester, aki hangsúlyozta, nagy büszkeség számukra, hogy a fehérvári püspök sörét készíthetik, és hogy régi, lokális hagyományokat követve a sörök helyben kaphatók.

Székesfehérvár tehát egy újjávarázsolt épülettel és egy gasztronómiai különlegességgel gazdagodott. Akik a székesfehérvári Szent Gellért Hotelben járnak, az építtető, az építők és a belsőépítész gyümölcsöző egymásra találásának eredményeként a szálloda külső-belső újjászületésének lehetnek tanúi. A korszerű hotel újabb példa arra, hogy a magyar kortárs építészet jeles alkotásai mögött gyakran – ez esetben is – igényes egyházi megbízó áll.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye; Építészfórum.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria