Országos labdarúgótornát rendezett a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat Szegeden

Hazai – 2016. március 1., kedd | 18:35

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos labdarúgótornáját a tavaly Nyíregyházán aratott győzelme után idén a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium rendezte meg február 27-én.


„A foci csapatjáték, nem pedig egyszemélyes.
Csapatként győzünk, és minden játékos
jobb egy igazi csapat részeként.”
(Fernando Torres)

2015 tavaszán a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium csapata nyerte a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) labdarúgótornáját. A hagyomány szerint a győztes csapaté a megtiszteltetés, hogy a következő évi teremlabdarúgó-bajnokságot megrendezze. Így ötödik alkalommal, idén Szeged adhatott otthont a hat szakkollégium csapatait felvonultató sportrendezvénynek.

A barátságos mérkőzések kiemelt célja a sport közösségformáló erejének megtapasztalása és az egészségtudatos életmód népszerűsítése mellett a hálózat tagjai közötti kapcsolat erősítése, a sportszerűség hangsúlyozása, valamint a roma és nem roma fiatalok közötti együttműködés ösztönzése, támogatása.

Február 27-én a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tornacsarnokában a nyíregyházi, miskolci, budapesti és szegedi, valamint két debreceni intézmény roma szakkollégistái mérhették össze erejüket, tudásukat. A teremlabdarúgó-torna fővédnöke Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke volt. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, aki a kezdőrúgást is elvégezte. Köszöntőjében kiemelte: „Maga a szakkollégiumi hálózat azért indult, hogy a nehéz körülmények közül induló fiatalokat segítse abban, hogy diplomához jussanak, de nem csupán a felsőfokú képesítés megszerzése a nehéz, hanem meg kell tanulniuk ezeknek a fiataloknak azt, hogy csapatban kell játszaniuk. Ebben is segít a KRSZH országos focitornája, amit 2012 óta rendeznek meg.”

A Kiss-Rigó László védnökségével rendezett torna megnyitóján a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke a fair play fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta, ezt képviselik a roma szakkollégiumok is. Nógrádi Tibor a Magyar Labdarúgó Szövetség Csongrád Megyei Igazgatóságának vezetőjeként köszöntötte a csapatokat, ajándékokat hozott a résztvevőknek, akárcsak a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, amely nyereményekkel támogatta a rendezvényt.

A kezdőmeccset az államtitkárság csapata játszotta az egyházmegyei válogatottal.


A bajnokság a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium csapatának győzelmével zárult, második helyen a szegediek végeztek, míg a bronzérmet a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium válogatottja érdemelte ki. A legjobb kapusnak járó díjat Orosz-Tóth Mihály kapta, a torna legjobb mezőnyjátékosa Kocsis Dániel lett, míg gólkirálynak a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium játékosát, Berta Arnoldot választották.


Forrás: Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium

Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria