Ötödször tartanak fesztivált a gyergyói örmények

Külhoni – 2015. szeptember 3., csütörtök | 20:17

Ötödik alkalommal szervez művészeti fesztivált Gyergyószentmiklóson a város örmény közössége. A szeptember 4–6. között zajló rendezvény gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket – írja a Székelyhon.ro.

„Ha élni akarunk, akkor hírt kell adnunk arról, hogy itt vagyunk, és a továbbiakban is itt akarunk lenni. Erre nagyon jó alkalom a fesztivál” – fogalmazta meg a rendezvény lényegét Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános.

A szervezők nevében Kulcsár László a fiataloknak szánt szerepet emelte ki. Elmondta, a gyergyói örmény közösség összefogja fiataljait, igyekszik átadni nekik mindazt a tudást, ami az elődöktől származik. Teszik ezt különböző foglalkozások keretében, és az idei fesztiválon is az ifjúságra fókuszálnak. Mint mondta, egy hamarosan induló programjuknak, az ifjúsági konyhának is ez lesz a szerepe: az örmény közösség idősebb tagjai tanítják sütni, főzni a fiatalokat.

Persze mindennel nem várják meg a program nyújtotta lehetőségeket, a ma is sokak által ismert örmény ételek, desszertek készítési módját egyesek már otthon elsajátították. Ezeknek a fiataloknak lesz a feladatuk bemutatni a fesztiválon az egyik desszertkülönlegesség, a dalauzi elkészítését, és az örmény ragut is ők főzik majd. Az örmény ifjak egyébként ezen a héten tábort tartanak, rendezvényük számos ponton kapcsolódik a hétvégi fesztivál programjához.

Az V. Örmény Művészeti Fesztivált a korábbiakhoz hasonló programokkal szervezik – kiállítások, könyvbemutatók, koncertek, előadások sokaságával és gasztronómiai programokkal várják az érdeklődőket, illetve „Élő műhely” néven kézműves-foglalkozásokat tartanak gyerekeknek.

A gyergyószentmiklósiak mellett vendégművészek alkotásait is kínálják a szervezők. Az örmény közösségi házban például a helybéli Bíró Gyula és Angi Antal szarvasagancs-, illetve gyökérkiállítására hívják a látogatókat, és ezen a helyszínen lesz megtekinthető Martaian Ermone Zabel üvegikon-, illetve Ruben Galician térképkiállítása is.

Két könyv bemutatóját tartják a fesztivál keretében: Pál Emese az erdélyi örmény katolikus templomok berendezéseiről végzett kutatása nyomán megjelent kiadványát, illetve Cserei Csaba dobművész Ritmus nélkül nincsen élet című, frissen megjelent kötetét ismertetik.

Cserei Csabának nem csupán a könyvéért tapsolhatnak rajongói, a fesztiválon ugyanis dobperformance-ot mutat be, illetve a világhírű dzsesszzongoristával, Harry Tavitiannal koncertezik.

A fesztivál koncertkínálatában kamarazene is szerepel, és a zenei műfajokat igen színesen felvonultató budapesti Csomópont Tehetséggondozó Program előadását is ajánlják a szervezők minden korosztálynak. A fesztiválon ezúttal is kiemelt szerepet kap az örmény gasztronómia: a rendezvény keretében különböző települések speciális receptjei alapján készülnek a levesek. Elkészítésük fázisait bárki megtekintheti, a kész ételeket pedig meg is kóstolhatja.

A fesztivál egyik kiemelt programját szombaton tartják: Hamlet Gasparian örmény nagykövet védnöksége alatt nemzetközi konferenciát szerveznek Az erdélyi magyar örmények – Múlt, jelen és jövő címmel. A konferencia vendége lesz Anahit Simonyan asszony, a jereváni Magyar–Örmény Kulturális Társaság elnöke, valamint Turgyán Tamás magyarországi örmény nemzetiségi szószóló is. Emellett több magyarországi és erdélyi örmény közösség képviselői is jelezték részvételüket. A szervezők számítanak az örmények bukaresti képviselőire is.

Szintén kiemelt program a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúja, amelyet Kisboldogasszony ünnepén, vasárnap 12 órától tartanak. A szentmise ünnepi szónoka Jakubinyi György érsek, örmény katolikus apostoli kormányzó lesz. A szertartást követően ünnepi körmenetet tartanak a templomkertben.

A fesztivál részletes programja elérhető a Gyergyószentmiklósi Örmény Közösség honlapján.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria