Pakisztánban halálra ítéltek egy keresztény asszonyt káromlás vádjával

Kitekintő – 2010. november 11., csütörtök | 12:47

November 7-én, vasárnap hirdették ki az ítéletet. Halálra ítélték, valamint két és fél évnyi fizetésének összegével megegyező büntetést kell fizetnie.

Asia Bibi mezőgazdasági munkásként dolgozó családanya. Hírügynökségi beszámolók szerint a munkahelyén muzulmán kolléganői megpróbálták meggyőzni arról, hogy szakítson keresztény hitével. Õ azonban elmondta nekik, hogy Jézus meghalt a kereszten az emberiség bűneiért, és megkérdezte tőlük, mit tett értük Mohamed próféta. Pakisztánban börtönbüntetéssel sújtják azokat, akik megsértik a Koránt, Mohamed próféta „káromlóira” pedig halálbüntetést szabnak ki. Gyakori jelenség, hogy a fundamentalisták a káromlásról szóló törvény alapján hamis vádakkal illetik a vallási kisebbségek tagjait.

A Release International karitatív szervezet igazgatója kijelentette, hogy Pakisztán ezzel az ítélettel átlépett egy határt. Aggodalomra ad okot, hogy a kormány nem szándékozik változtatni az 1980 és 1986 között hozott törvényeken, amelyek következtében 1986 és 2009 között 964 embert tartóztattak le a Korán vagy Mohamed káromlása okán.

Magyar Kurír