Pápai üzenet a katolikus média kanadai világkongresszusára

Ferenc pápa – 2017. június 21., szerda | 9:00

Ferenc pápa üzenetet küldött a katolikus tömegtájékoztatás munkatársainak, akik részt vesznek a SIGNIS, a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetsége kongresszusán Québec városában június 19–22. között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Továbbra is keressétek mindazokat a technológiai és szociális eszközöket, amelyek által együttműködhettek az egyház egyetemes missziójával, a béke evangéliumának hirdetésével.” Így buzdította Ferenc pápa a katolikus tömegtájékoztatás munkatársait, akik részt vesznek a SIGNIS, a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetsége világkongresszusán Québec városában június 19–22. között.

A találkozóra Kanadába érkezett Lucio Adrián Ruíz, a Vatikán tömegkommunikációs intézményének titkára, a Szentszék internetes jelenlétének felelőse. Ferenc pápa 2015-ben hozta létre az új titkárságot, amely összefogja a Vatikán különböző kommunikációs csatornáit.

A pápa annak a kívánságának ad hangot levelében, hogy „a tanácskozás a reményre ösztönözzön, amelyet mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni ott, ahol az élet megismeri a bukás keserűségét”. Végül a szentatya apostoli áldását adja a konferencia résztvevőinek.

Gérald Cyprien Lacroix bíboros, Québec érseke is üdvözölte a jelenlevőket. Hangsúlyozta, hogy „ez az alkalom lehetővé teszi a média szakembereinek, hogy értékes hozzájárulásukkal a remény tanúságtevői legyenek. Ti az Isten Szava által termett gyümölcsök hiteles hírnökei vagytok.” A főpásztor arra hívta a résztvevőket, hogy örömmel és reménykedve folytassák küldetésüket a világ tömegtájékoztatásában.

„Segítsük elő a remény történeteit” – ezzel a témával foglalkozik a kongresszus, amely egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött június 19-én. A katolikus média négy képviselője osztotta meg, hogyan születnek a reményről szóló történetek. Ezt követően a filmes világ képviselői szóltak arról, hogy hogyan lássuk meg Istent mindenben, illetve hogyan vegyük lencsevégre. Hétfő délután a Vatikánban zajló kommunikációs reformról tájékoztatták a résztvevőket.


Központi szerepet kap a tanácskozáson a fiatalok vallási és spirituális bevonása a médiába, akik hitüket megosztják a közösségi hálókon. Elemzésre kerül a zene és a remény közötti kapcsolat, illetve megvitatják, miként kerülhető el a kétségbeesés a válsághelyzetekben. Bemutatnak a tömegtájékoztatásban megvalósított olyan együttműködési projekteket is, amelyeket figyelemfelkeltő kampányokban alkalmaztak.

A kongresszus programjai között szerepelnek megbeszélések a vallásközi párbeszédről, a környezetvédelemről, az igazság kereséséről a „fake news” (hamis, álhírek) összefüggésében, a vallásos témák visszatéréséről a film világába. A tanácskozás résztvevői megtekintik a Silence (Némaság) című filmet, amely három, a hite miatt üldözött jezsuita történetét meséli el a 17. századi Japánban. A filmet Martin Scorsese rendezte, akinek június 21-én, szerdán átnyújtják a SIGNIS-díjat kiváló filmes tevékenységéért.

A SIGNIS az elektronikus médiát fogja össze, érdeklődésének és munkájának középpontjában a katolikus médiumok mozgóképes, rádiós-televíziós, filmes tevékenységének koordinálása, segítése áll. 2017 májusában Kovács Ákost, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikációs Intézetének és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) filmes munkacsoportjának vezetőjét választotta európai elnökének a katolikus média világszövetség (SIGNIS).

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: SIGNIS; Samuel Tessier/SIGNIS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria