Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, II. rész: Közvetítsük a húsvét reményét az élővilág számára is!

Nézőpont – 2019. március 11., hétfő | 19:58

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív mindannyiunkat a nagyböjtben. Az alábbiakban közzétesszük a kihívás második részét.

A nagyböjt a megtérés ideje: meg akarunk térni házastársunkhoz, családunkhoz, hivatásunkhoz, Egyházunkhoz, s főleg Istenhez. Most arra hívok mindenkit: valódi megtérésre van szükségünk a környezetvédelem, az élővilág iránti irgalmas hozzáállás területén is. Mára szörnyű mértékben pusztítjuk a környezetet, amivel nemcsak az élőlényeknek ártunk, hanem embertársainknak, önmagunknak is, valamint ez bűn a Földet ránk bízó Istennel szemben is.

Krisztus az egész világmindenséget megváltotta, a természet is sóvárog a megváltásra. Ferenc pápa nagyböjti gondolataihoz csatlakozunk, amikor nem akarunk hitetlenül viszonyulni az élővilághoz: hitetlenség a habzsolás, a „mindent, azonnal és egyre többet” mentalitás.

Mi szeretnénk a feltámadás fiaiként a húsvét reményét az élővilág számára is tolmácsolni. Az evangélium csodája szól az élővilágnak, a kozmosznak is! Ez azonban nem egyszerűen „környezetvédelem, zöld mozgalom”, hanem húsvéti szeretet. Ahogy más és magasabb rendű a vallásos böjt a méregtelenítésnél és a fogyókúránál, úgy a húsvét közvetítése az élővilág számára is több mint környezetvédelem.

Isten a világ végén valamiképpen a világot is megmenti. Semmit nem azért teremtett, hogy megsemmisítse, hanem hogy beteljesítse. A húsvét testi feltámadása szól az anyagi világnak, az élőlényeknek is. A világ nem pusztán por és hamu, nem pusztán díszlet az ember életéhez. Van önértéke Isten előtt. Persze ehetünk növényeket és állatokat, mérsékelten okozhatunk kárt a biológiának civilizált életünkkel, nem akarjuk bálványozni a világot. Az ember lényegileg magasabb rendű; szabad élnünk az élővilág erőforrásaival. Ám rettenetes, ahogy ma élünk. Alig feszítjük meg magunkat, ahol meg lehetne. Mindig a könnyebb utat választjuk, amit az ipari civilizációnk elénk tol. Alig vesszük észre a szemetelésünket, alig vásárlunk válogatósan, alig ültetünk új életet, nem izgat nagyon egy bogár eltaposása. Persze ez a súlyos gondatlanság az emberek számára is szeretetlenség: a történelemben az élhetetlen helyekről mindig hódítva-vándorolva azokra a helyekre mentek, ahol lehet élni. A környezet pusztítása súlyos társadalmi, akár fegyveres konfliktusokhoz fog vezetni. Nem rándíthatunk egyet a vállunkon. Ők sem szívesen hagyják el ősi lakóhelyüket, hagyományukat, környezetüket.

A nagyböjt nem szólhat csak a belső lelki dolgokról. A belsőnek meg kell testesülnie. Egész héten keresd azt, hogyan tudnád a húsvéti reményt tolmácsolni az élővilág számára! Néhány ötlet:

Feltétlenül ültess valamit! Mindig csak „kiharapunk” a természetből, most indíts el új életet. Akár egy kis virágot, akár magokat, akár fát: de ültess egy növényt – ez alól nincs felmentés! Még ha városi lakásban is laksz, egy cserépbe, a balkonra, a kertbe, de mindenképpen ültess valamit! Kísérd gondosan, öntözd meg, óvd! Az életéért felelős vagy! S engedd, hogy szóljon hozzád.

Bámuld a madarakat, a virágokat, a tavaszi életet! Gondolkodj Krisztus szavairól, s lásd mögöttük a gondviselő Atyát. Krisztus is innen merített erőt a kereszthez: Isten nem oldja meg meseszerűen az életünk gondjait, de szükségünk van arra, hogy biztosak legyünk gondviselésében. Elolvadhatatlan békességet tud teremteni bennünk a természet mögötti Atya szemlélése.

Ha lehet, ne ölj a héten semmilyen állatot! A poloskát vidd ki, a gilisztát lépd át, most még a szúnyogot is hessegesd el – hadd éljen! Az élet misztérium, olykor a koporsók döbbentenek rá. Ne szakítsd meg az élet csodáját, ha nem szükséges.

Egész héten szigorúbban vegyél mindent! Zuhanyozz percek alatt, ne pazarold a vizet, ne égesd a villanyt. A szelektív hulladékkezelést is vedd komolyabban, mulasztásaidat pótold.

Ezen a héten próbálj alig vásárolni! Ha csak lehet, elégedj meg azzal, ami otthon van: mindenki spájzában halmozódik az élelmiszer. Edd azt, ami van, nem azt, amihez kedved lenne. Legyél szegény. Igyál csapvizet, ne vegyél flakonos italokat. Legyél szolidáris nemcsak a környezettel, hanem a legszegényebbekkel is.

Mellőzd az autót, a motorkerékpárt! Ha csak lehet, menj kerékpárral, gyalog. Ezzel nem csak az élővilágot óvod a szennyezéstől, de a zaj is kevesebb, jót tesz a szervezetednek is, és közben jót lehet imádkozni. Nagyon ősi hagyomány úton lévőként imádkozni!

Ne hagyd rá a családtagokra sem: légy egy kicsit a héten „mumusa” mindenkinek! Még a Mennyek országa felé is szabad kicsit erőszakosabbnak lenni, merni kell erőteljesebben képviselni ezt az értéket legalább ezen a héten – hátha meg is marad a hatás.

Hallgasd meg Louis Armstrong Wonderful world című énekét, s vesd össze a vecsernyén imádkozott 103. zsoltárral! Majd próbálj a vecsernyén ezzel az édes, széles fehér fogsorú örömmel, mézes szeretettel imádkozni!

A görögkatolikusoknál nagyböjt első vasárnapja az ikonok helyreállított tiszteletének ünnepe. Állítsuk helyre a legnagyobb ikon, a teremtett világ tiszteletét is!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria