Pápua Új-Guineában a család összetett kapcsolatok hálózata

Kitekintő – 2014. október 7., kedd | 16:23

A családszinódusra utazása előestéjén beszélt Arnold Orawae püspök, Pápua Új-Guinea püspöki konferenciájának elnöke a család helyzetéről országában. A Zenit készített összefoglalót beszámolójából.

Családjaink nehéz és összetett helyzetben vannak – mondta Arnold Orawae, Wabag püspöke Rómába való elutazása előestéjén Port Moresbyben. Beszámolójában felvázolta a családokat érintő legfőbb problémákat országában. Pápua Új-Guineában a család egészen más, mint az európai apa-anya-gyerek modell. Az óceániai államban a család összetett kapcsolatok hálózata. Része ennek a közelebbi és a távolabbi rokonság. Ez az összetartozás fontos az emberek számára, a rokonság tudatosan és örömmel ápolja a kapcsolatot. Mindannyian közös felelősségnek tekintik, hogy figyelemmel kísérjék a házasságokat.

Az országban nagy kihívás a katolikus egyház számára a poligámia hagyománya. Feladatuk, hogy fel tudjanak kínálni utakat, melyekkel felül tudnak emelkedni a társadalom bevett szokásain, a mélyen gyökerező hagyományokon.

Arnold Orawae püspök hangsúlyozta, az emberek számára fontos, hogy részt vehessenek az egyház életében. Szükségük van arra, hogy sokféle élethelyzetüknek megfelelő, rugalmas támpontokat kapjanak.

Különösen fájdalmas Pápua Új-Guineában a fogamzásgátlás kérdésében folytatott agresszív kampány, mely sterilizációra buzdítja az embereket. Ez a propaganda nagy hatással van a tömegekre, elsősorban a vidéken élő fiatalok körében. „Egyházunk intenzíven foglalkozik az érintettekkel, valóban sokan fordulnak hozzánk csalódásokat megélve. Tanácsot adunk, segítünk, de sajnos a bekövetkezett testi sérüléseket nem tudjuk orvosolni” – mondta Orawae.

Pápua Új-Guinea Óceánia egyik állama, mely a Föld második legnagyobb szigetének, Új-Guinea szigetének keleti részét és számtalan kisebb szigetet foglal magában. A szigeten lakók legnagyobb része törzsi vallású (35%). A legnagyobb keresztény egyház az országban a római katolikus egyház (20%). Megtalálhatjuk még a református (11%) és anglikán (6%) vallást, valamint egyéb vallásokat (6%). A lakosság rendkívül heterogén, több mint hétszáz különböző törzs él az országban.

Fotó: A Kirche in Not segélyszervezet honlapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria