Perugino és Raffaello találkozása Milánóban – együtt láthatók Mária eljegyzését ábrázoló festményeik

Kultúra – 2016. március 20., vasárnap | 15:44

Perugino és Raffaello itáliai reneszánsz festők ugyanarról a témáról, Mária eljegyzéséről készült festményei láthatók egymás mellett a milánói Brera-képtárban március 17-étől. A művészettörténészek sokáig lehetetlennek tartották ezt a találkozást.


Balra: Raffaello: A szűz eljegyzése, 1504, Milánó, Brera-képtár
Jobbra: Perugino: A szűz eljegyzése, 1500–1504,
Caeni Szépművészeti Múzeum (Franciaország)

Pietro Perugino festménye 1501 és 1504 között készült, és eredetileg a perugiai Szent Lőrinc-katedrálisban volt látható, Napóleon csapatai vitték el hadizsákmányként Itáliából. Több mint kétszáz éven át a franciaországi Caen város szépművészeti múzeuma őrizte, ahonnan első alkalommal tér vissza Olaszországba. A Brera-képtár ezért cserébe egy Caravaggio-festményt kölcsönzött Caen múzeumának.

Raffaello Santi műve majdnem ugyanekkor, 1504-ben készült az itáliai Città di Castello városának Szent József-kápolnájába, ma a milánói Brera-képtár őrzi. Raffaello festményét a mintegy negyven évvel idősebb Perugino azonos című alkotása inspirálta.

Perugino és Raffaello képe mellé egy harmadikat is kiállítanak: a Jean-Baptiste Wicar francia festő alkotta Mária eljegyzését, amely 1825 óta helyettesíti Perugino képét a perugiai katedrálisban.

Az olasz sajtó kiállítást beharangozó cikkei szerint megvalósult, amit a művészettörténészek lehetetlennek tartottak, Perugino és Raffaello művét ugyanis eddig csak a könyvekben lehetett egymás mellett látni.

A Brera-képtár tavaly márciusban kinevezett igazgatója, James M. Bradburne kanadai építész-muzeológus bejelentette, hogy a jövőben további képek „találkozásait” mutatják be, a projekt a Dialógusok (Dialoghi) nevet kapta.

Forrás: MTI

Fotó: Pinacotecabrera.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria