Pótolhatatlan anyagokat sikerült helyreállítani egyháztörténetünkből

Kultúra – 2020. július 4., szombat | 12:48

A Miskolci Egyházmegye Levéltárába több mint kétszáz éves iratok kerültek vissza restaurálás után.

A Miskolci Egyházmegye Levéltárát 2014-ben alapította Orosz Atanáz püspök. A levéltár feladatai közé tartozik egyrészt az egyházmegyei (korábban Miskolci Apostoli Administratura, jelenleg Miskolci Egyházmegye) iratok, másrészt az egyházmegye területén található egyházközségek és egyéb intézmények levéltári anyagának szakszerű megőrzése, rendezése és kutathatóságának lehetővé tétele. Az elmúlt évtizedben folyamatosan zajlott a régi egyházközségek levéltári anyagának beszállítása. Az anyag nagyon vegyes képet mutat, mert a rossz tárolási körülmények miatt fizikai, kémiai és biológiai károsodások érték az iratokat. A legértékesebb anyagok közé tartoznak az egyházközségi anyakönyvek és a protocollumok (jegyzőkönyvek).

Tavaly elnyert pályázati forrásból három egyházközség öt anyakönyvének szakszerű restaurálását végezték el. A kányi parókiáról a Kereszteltek, házasultak és halottak anyakönyve az 1849–1914-es évek bejegyzéseit tartalmazza. A bodrogolaszi anyakönyvek első bejegyzései 1797-ből származnak, az utolsó bejegyzett év 1855. Mogyoróskán külön-külön anyakönyvben vezették a keresztség és a házasság szentségében részesülőket, valamint az elhunytakat. A Kereszteltek anyakönyve az 1780–1806 közötti évekből származik; a házasultakét 1776–1825 között, a halotti anyakönyvet pedig 1781–1813 között vezették.

A kötetek restaurálását Kovács Péter esztergomi papír-, bőr- és könyvrestaurátor végezte. A felújított anyakönyvek 2020 májusában készültek el és érkeztek vissza a Miskolci Egyházmegye Levéltárába.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria