Raï libanoni pátriárka: ha nem állítják le a dzsihadistákat, visszatérünk az őskorba

Nézőpont – 2014. szeptember 3., szerda | 10:53

Az elmúlt napokban tartották összejövetelüket a libanoni Bkerkében a Közel-Kelet katolikus és ortodox pátriárkái, akik felhívást intéztek az egész világhoz: sürgősen lépjenek fel az Iszlám Állam dzsihadistáinak fenyegetéseivel szemben – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Béchara Boutros Raï libanoni bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája a Vatikáni Rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: az, amit az Iszlám Állam és egyéb fundamentalista csoportok elkövetnek, visszavisz bennünket az őskorba, amikor még nem volt semmiféle törvény. Erre példa, hogy egy szép napon megérkezik az Iszlám Állam, és határozatot hoz a keresztényeket illetően: vagy áttértek az iszlámra, vagy adót fizettek, mert nem vagytok muszlimok, vagy azonnal elhagyjátok otthonotokat. Miközben az egész világ néma csendben figyeli az eseményeket. Ez óriási botrány. Ez egy gennyes seb az emberiségen.

„Azért tettük közzé felhívásunkat, hogy a nemzetközi közösség, az arab világ és az Európai Unió vállalják a felelősséget, és számolják fel ezeket a fundamentalista csoportokat, hogy így megmentsék magát az emberi méltóságot, a világ békéjét. Ezek a csoportok az egész világot fenyegetik, mert gazdagok, mert különböző államoktól pénzügyi támogatást kapnak, valamint a legfejlettebb fegyverekkel rendelkeznek. Erőteljes szavakat intéztünk a világ lelkiismeretéhez, és ezeket megismételjük mi, pátriárkák, Washingtonban, ahol szeptember 9. és 11. között összejövetelt rendeznek A közel-keleti keresztények védelmében címmel” – nyilatkozta a bíboros.

Béchara Boutros Raï, a maroniták antióchiai pátriárkája emlékeztetett rá: „Mi, közel-keleti keresztények, nem vagyunk kisebbség: a kisebbségi statútum nem a keresztényekre, hanem etnikai, politikai, kulturális csoportokra vonatkozik. Mi Krisztus egyháza vagyunk, amely jelen van a Közel-Keleten. Tehát nem vagyunk kisebbségben.

Ezeknek az országoknak a polgárai vagyunk már kétezer éve, 600 évvel megelőzve a muzulmánokat. 1400 éve élünk együtt a muszlimokkal, és átadtuk nekik az evangéliumi értékeket, a személy méltóságának értékeit, az emberi élet szent mivoltát, de mi is átvettünk a muzulmán hagyományokból és értékekből: közösen építettünk fel egy kultúrát, egy civilizációt. Az egész világnak el kell mondanom, hogy Szíria, Egyiptom, Jordánia, Palesztina és Irak keresztény kultúrára épülnek. Nem jöhetnek ide [a dzsihadisták], és nem rombolhatják le mindazt, amit 2000, illetve 1400 év alatt építettünk.”

A libanoni pátriárka, a Vatikáni Rádió arab adásának egykori felelős szerkesztője (1967–75) nyomatékosan kiemelte: hagyjunk fel a politikai és demokratikus reformok emlegetésével. „A dzsihadisták nem ezt akarják, és most világosan kimondom, mert már senki nem tehet úgy, mintha nem tudná: az államok csak saját politikai és gazdasági érdekeikkel törődnek. Tehát ki kell mondani az igazságot: a Vatikáni Rádió, amely a pápa hangját tolmácsolja, az igazság hangját közvetíti. A világnak szüksége van az igazságra!

Az emberek lelkiismeretének szüksége van arra, hogy megérintse az evangélium Szava. Szükség van rá, hogy az emberiség ismét visszaszerezze méltóságát, és magára vállalja felelősségét nemzetközi és helyi szinten. Mi, keresztények, mindent elviselünk testvéreinkkel, akik a Közel-Keleten áldozatként élnek, és velük együtt hordozzuk a Megváltás keresztjét. És nem mondunk le róla!” – fejezte be a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Béchara Boutros Raï libanoni bíboros, maronita pátriárka.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria