Róma XXIII. János és II. János Pál szentté avatására készül

Ferenc pápa – 2014. április 18., péntek | 14:57

Az olasz főváros rendőrsége és közlekedése is készül az április 27-i kettős szentté avatásra érkező hívek, zarándokok fogadására. A római prefektus becslése szerint legalább nyolcszázezer zarándok érkezése várható – derül ki az MTI közleményéből.

Az olasz fővárosban szolgálatban levő nyolcszáz rendőr és csendőr munkáját további mintegy két és fél ezer kollégával erősítik meg XXIII. János és II. János Pál szentté avatásának napjaiban. A kettős szentté avatásra érkező zarándokokat az olasz polgári védelem 2600 tagja és 250 tűzoltó is segíti.

Róma felkészült a rendkívüli eseményre – hangsúlyozta Ignazio Marino főpolgármester az Angelino Alfano belügyminiszterrel és Giuseppe Pecoraro római prefektussal a szentté avatás szervezési kérdéseiről április 17-én, nagycsütörtökön tartott egyeztetés végén.

Róma prefektusa körülbelül 800 ezerre, egymillióra becsülte a szentté avatásra érkezők számát. Giuseppe Pecoraro hozzátette: ha a húsvét napjaiban Rómában tartózkodó turistákat és zarándokokat is beleszámolják, a hárommilliót is elérheti a következő napokban Rómában mozgó tömeg nagysága.

Azok, akik az április 27-i szentté avatáson nem férnek majd be a Szent Péter térre és a Vatikánt övező utcákba (ahol a Vatikán becslései szerint közel 250 ezren találnak majd helyet), a Róma négy pontján felállított óriás kivetítőkön követhetik a Ferenc pápa pontifikálta szentté avatási misét. Az óriásvásznakat a Szent Péter térrel szemközti a Conciliazione sugárúton, a Popolo téren, a Forum Romanumnál és a (Római Magyar Akadémiával szomszédos) Farnese téren állítják fel.

A szentté avatásra 54 országból 61 delegáció jelezte részvételét. 19 államfő, 24 miniszterelnök érkezik XXIII. János és II. János Pál kanonizációjára. A lengyel delegációt Bronislaw Komorowski jelenlegi köztársasági elnök és két elődje, Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski vezeti. Lengyelországból mintegy háromszázezer zarándokot várnak, ők repülőn, buszokkal és különvonatokkal érkeznek.

Róma főpolgármestere elmondta: minél kevesebb turistabuszt akarnak beengedni a belvárosba. A Vatikán környékét gyalogos övezetté minősítik át.

Nagypéntektől május 4-ig reggeltől estig lezárják a forgalom elől a Róma központjában levő sugárutat is a Velence tér és a Colosseum között.

XXIII. János és II. János Pál szentté avatását 2,5 milliárd ember követi majd az egész világon elsősorban a televízión keresztül. A világ ötszáz mozijában is egyenesben közvetítik majd a szertartást.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria